Militairen vredesmissies niet bij defilé veteranen

Het defilé van veteranen in Wageningen keert in 2006 terug naar de vorm waarin het in 1955 is begonnen. Dat betekent dat op 5 mei alleen veteranen uit de Tweede Wereldoorlog worden uitgenodigd en niet langer ook deelnemers aan vredesmissies. Dat heeft staatssecretaris Van der Knaap (Defensie) gisteren besloten in overleg met het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945.

Het ministerie van Defensie zocht al langer naar een manier om veteranen van vredesmissies nadrukkelijker te eren. Dat zal vanaf 2006 gebeuren met een landelijke veteranendag voor alle oudstrijders op 29 juni, de verjaardag van prins Bernhard. Wegens bezuinigingen en de aankondiging van de prins na 2005 te stoppen met het afnemen van het defilé, dreigde het eerbetoon in Wageningen te vervallen. De staatssecretaris zegde gisteren toch medewerking toe, voornamelijk in de vorm van personeel.

Dat kan het Wageningse comité zeker gebruiken. ,,De oud-strijders uit de Tweede Wereldoorlog zijn nu in de tachtig'', legt burgemeester A. Pechtold van Wageningen uit. ,,We hebben veel medisch personeel nodig om ze te verzorgen en zoveel mogelijk toch mee te laten doen, als het moet in rolstoelen. Het is tenslotte hún feestje.'' Hoewel er nu in feite twee feestdagen voor veteranen uit de Tweede Wereldoorlog komen, is Pechtold niet bang dat de belangstelling voor het defilé zal afnemen. ,,Vergeet niet dat bij ons ook de oud-verzetstrijders meelopen.''