Martin Scorsese

Martin Scorsese doet de stem van koffervis Sykes in `Shark Tale'. Het is niet de eerste keer dat de regisseur acteert.

Robert De Niro en Martin Scorsese maakten samen al veel films, de een meestal als acteur, de ander als regisseur. In Shark Tale acteren ze samen, de een als haai en de ander als koffervis. Volgens producent Jeffrey Katzenberg kwam hij op het idee Scorsese als vis te casten omdat de acteur zo snel praat. ,,Marty denkt snel en hij praat net zo snel als hij denkt.'' In de film heeft de vis ook de karakteristieke wenkbrauwen van Scorsese gekregen. Wie wel eens de documentaires Il mio viaggio in Italia of A personal Journey With Martin Scorsese Through American Movies heeft gezien, wist al dat de regisseur bijzonder prettig is om naar te kijken en te luisteren. Zo bevlogen als Scorsese zijn er weinigen. Shark Tale is dan ook niet de eerste film waarin Scorsese als acteur te zien is. Net als veel andere regisseurs – van Hitchcock tot M. Night Shyamalan – is Scorsese altijd wel even in zijn eigen films te zien. In Gangs of New York (2002), zijn laatste film, trad hij op met zijn vrouw en dochtertje, in Raging Bull (1980) was hij een toneelknecht. Zijn grootste rol in een eigen film speelde hij in Taxi Driver (1976). Toen een acteur niet kwam opdagen, nam Scorsese zelf maar plaats in de taxi van Robert De Niro.

Scorsese (New York, 17 november 1942), heeft ook in films van anderen gespeeld, zoals Quiz Show van Robert Redford en Search and Destroy van David Salle. Meestal doet hij dat als vriendendienst. Hij nam de rol van impresario Goodley in 'Round Midnight (1986) van Bertrand Tavernier aan omdat Irwin Winkler, producent van Raging Bull en New York, New York, hem produceerde. Voor Winkler speelde hij ook een regisseur in Guilty by Suspicion, waarin Robert De Niro weer de hoofdrol speelt.

Scorsese zegt dat hij niet van acteren houdt, maar zich toch af en toe laat overhalen. ,,Leuk is het niet, maar je leert wel hoe het is om op een set te wachten, om voor de lens te staan, om niets van de regisseur en de cameraman te horen maar ze wel zien staan smoezen in een hoekje'', zei hij in 1990 in een interview. Scorsese staat er om bekend dat hij uit acteurs het beste naar boven haalt, maar is minstens zo berucht om dat smoezen in een hoekje.

Zijn grootste rol speelde Scorsese tot nu toe in Dreams (1990) van Akira Kurosawa. Kurosawa castte Scorsese als Vincent van Gogh. Volgens de Japanse meester zag hij de gelijkenis tussen Van Gogh en Scorsese al toen hij hem voor het eerst ontmoette in een hotel in New York. ,,Scorsese begon opeens over het vergaan van oude kleurenfilms te praten'', schreef Kurosawa later. Het was een serieus onderwerp, maar Kurosawa stopte met luisteren omdat hij zo onder de indruk was van Scorseses houding. Plotseling kreeg hij het gevoel dat hij al eens iemand als Scorsese ontmoet had. Opeens wist hij het. Vincent van Gogh! Diens briefwisseling met Theo en gesprekken met Gauguin hadden volgens Kurosawa dezelfde gepassioneerde toon als Scorsese tijdens die eerste ontmoeting. ,,Het is alsof ze bezeten zijn, alsof ze achterna gezeten woren.''