LPF-fractie blijft samen onder leiding van Van As

De LPF-fractie in de Tweede Kamer gaat ,,vooralsnog'' gezamenlijk verder onder leiding van het Kamerlid Van As. Fractievoorzitter Herben heeft zijn functie neergelegd. Dat is de uitkomst van een urenlang crisisberaad gisteren in Den Haag. De LPF-fractie bestaat uit acht Kamerleden.

Een woordvoerder van de fractie lichtte vanmorgen toe dat het voorzitterschap van Van As bedoeld is ,,voor onbepaalde tijd''. De LPF-Kamerleden willen ex-fractieleider Herben drie maanden geven om de partij te hervormen. Uit hun uitlatingen gisteren bleek echter dat de meesten nu al niet meer geloven dat Herben daarin zal kunnen slagen.

De Kamerleden Eerdmans, Hermans en Nawijn zeiden na het fractieberaad dat ze het ,,helemaal hebben gehad met de partij''. Kringen rond de LPF verwachten dat deze drie over enige tijd uit de fractie stappen om samen te werken met de eenmansfractie van Wilders (ex-VVD) of voor zichzelf te beginnen.

De directe aanleiding om Herben te vervangen als fractievoorzitter was diens besluit van maandag om weer lid te worden van de LPF. Nog maar anderhalve maand geleden had de voltallige fractie besloten met de partij te breken wegens de aanhoudende ruzies en beschuldigingen van criminele activiteiten, zoals diefstal en verduistering.

Vooral LPF-Kamerlid Nawijn was gisterochtend kwaad over Herbens gedrag en noemde hem `onbetrouwbaar' en `een draaikont'. Ook andere LPF-Kamerleden maakten Herben verwijten tijdens de fractievergadering. Aanvankelijk deelde Nawijn mee voor zichzelf te gaan beginnen, hij dacht aan een beweging ter rechterzijde van het politieke spectrum ,,breder dan het fortuynisme''. Enkele uren later was het idee weer van de baan. Nawijn blijft de komende maanden deel uitmaken van de LPF-fractie. Nawijn en Eerdmans willen beiden geen lid meer worden van de partij LPF.

Van As maakte gisteren bekend dat hij met juristen overlegt of het vonnis in kort geding over het gebruik van de naam Lijst Pim Fortuyn moet worden aangevochten. De Haagse rechtbank besliste dat de LPF-Kamerleden deze naam buiten de Tweede Kamer niet meer mogen gebruiken. Bij vergaderingen in het parlement is dat wel toegestaan.