`Iedereen zit vast die Hassan heeft aangekeken'

Eind september viel de politie binnen bij een gezin in Utrecht. Deze mensen zijn weer vrij, zes andere mannen zitten wel vast in het terrorisme-onderzoek.

Op zondagavond 26 september werd de Utrechtse Bucheliusstraat afgezet. Drie leden van een Marokkaans gezin (vader, moeder en de 19-jarige zoon Khalid) werden geboeid en geblinddoekt uit hun bovenwoning gehaald. Zij zouden in het bezit zijn van explosieven waarmee een aanslag kon worden gepleegd. Hun huis werd doorzocht, plinten werden gelicht, geluidsboxen doorgesneden, er werd niets gevonden. De gezinsleden werden twee dagen later vrijgelaten. Zij waren niet langer verdacht. Hun huis is dat nog wel.

Diezelfde avond deed de recherche een inval in een huis een paar straten verderop. Daar werd niets gevonden. De bewoner, de 37-jarige Hassan, was kort daarvoor op straat in Utrecht aangehouden. Tijdens het fouilleren had de politie in burger in zijn jaszak documenten afkomstig van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) ontdekt.

,,Duidelijk was dat die informatie afkomstig was van de AIVD'', zegt de woordvoerder van het Landelijk Parket. Wat voor documenten waren het? ,,Staatsgeheimen'', zegt hij. ,,En het karakter van het staatsgeheim is dat ik er niets over kan zeggen.'' Hassan werd verdacht van bezit of vervoer van explosieven. Het landelijk parket zegt nog niet waarvoor die explosieven zouden worden gebruikt.

Over Hassan is nog iets meer te zeggen. Hij kende zoon Khalid vrij goed. De twee werkten vorig jaar samen bij beveiligingsbedrijf Seceurop (nu Falck) op de luchthaven Schiphol. Daar stond Hassan bij de jongere medewerkers van Marokkaanse afkomst bekend als een goede moslim die jonge dwalende moslims op het rechte spoor probeerde te houden.

Op zaterdag 2 oktober werd op straat in de wijk Overvecht de 30-jarige broer van de moeder van het Marokkaanse gezin aangehouden. De broer was volgens de familie overgekomen uit Brussel om de goede afloop van de arrestatie te vieren. In Brussel studeert hij Frans. Die avond om half elf loopt de broer met zijn neef Khalid over straat op weg naar het huis van een andere neef bij wie hij logeert. Zij worden aangehouden door twee politieagenten in burger. Khalid, die protesteert, krijgt een pistool tegen zijn hoofd gezet. De Brusselse broer wordt aangehouden op verdenking van bezit of vervoer van explosieven.

Volgens zijn advocaat Liesbeth Zegveld kent ook de Brusselaar Hassan. Hij heeft Hassan twee keer ontmoet, de laatste keer in juli van dit jaar toen neef Khalid hem in het gezelschap van Hassan in Brussel opzocht. Khalid en Hassan waren onderweg naar de Belgische kust. ,,Het lijkt erop'', zegt Zegveld, ,,dat iedereen die Hassan ooit heeft aangekeken, wordt aangehouden.'' Het openbaar ministerie ontkent dat Hassan hoofdverdachte is. ,,Hij is net zo verdacht als de anderen die zijn aangehouden'', aldus de woordvoerder. Volgens advocaat Zegveld worden de telefoons van het Marokkaanse gezin nog steeds getapt.

Vanmiddag wordt de Brusselse broer voorgeleid aan de rechter-commissaris. Volgens Britta Böhler, kantoorgenoot van Zegveld, zal de inverzekeringstelling van de Brusselse broer dan waarschijnlijk worden verlengd.

Donderdag 30 september werd in het AIVD-kantoor in Leidschendam een 34-jarige AIVD'er aangehouden. Hij was korter dan een jaar in dienst bij de veiligheidsdienst. Hij wordt ervan verdacht staatsgeheimen te hebben doorgegeven, in elk geval, zo bevestigt het landelijk parket, aan drie Marokkaanse mannen en waarschijnlijk ook aan Hassan. De Rijksrecherche onderzoekt de schending van het staatsgeheim en de schade die het lek heeft toegebracht. Dit onderzoek staat los van het terrorismeonderzoek, maar heeft een link naar Hassan en de drie Marokkaanse mannen.

Over de drie Marokkaanse mannen is niet veel bekend. Op de dag van de aanhouding van de AIVD'er werd een 32-jarige man aangehouden die wordt verdacht van heling van staatsgeheimen. De dag daarna werd een 31-jarige man afkomstig uit Utrecht aangehouden op grond van dezelfde verdenking. En afgelopen dinsdag nog een 28-jarige man.

De woordvoerder van het landelijk parket kan niet bevestigen dat de in totaal zes in bewaring gestelde mannen elkaar kennen, maar bronnen rond het onderzoek bevestigen dat wel. Gisteren zijn de AIVD'er en de drie verdachten van heling voorgeleid aan de rechter-commissaris. Zij blijven voorlopig in hechtenis.