`Er is niet één allermooiste boek'

De brief voor de koning van Tonke Dragt is het beste kinderboek van de afgelopen vijftig jaar. De Griffel der Griffels werd haar gisteravond uitgereikt op het kinderboekenbal.

,,Ik weet niet wat ik moet zeggen, ik ben zo blij'', brengt Tonke Dragt uit nadat Prins Constantijn en Prinses Laurentien haar de Griffel der Griffels hebben uitgereikt. Dragt hervindt zich snel, en kruipt weg in bescheidenheid: ,,Er bestaat niet één allermooiste boek. Als je acht bent heb je een mooiste boek, maar als je twaalf bent heb je weer een ander mooiste boek.''

De brief voor de koning (1962) van Tonke Dragt werd in 1963 verkozen tot kinderboek van het jaar. Sindsdien heeft het altijd in de winkels gelegen. Omdat de Griffels pas in 1971 werden ingevoerd, is de eerste Griffel voor Dragt meteen deze Griffel der Griffels. ,,In mijn tijd kreeg je alleen een oorkonde.''

De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) had gisteravond alles in het werk gesteld om de vierhonderd aanwezige kinderen op een echt boekenbal te trakteren. Al mochten na afloop de versieringen niet mee naar huis worden genomen en liepen er wat minder celebrities rond. Hoewel: Carry Slee is voor kinderen natuurlijk een echte diva.

Dat het gisteravond op een echt bal leek, was vooral te danken aan de kinderen, die veel aandacht hadden besteed aan hun outfit. Baljurken, gouden strikken en pinguïnpakjes wedijverden met blote buikjes en hippe baseballcaps.

Veel uitbundiger dan gisteravond kan een feestje niet worden. Overal draafden kinderen rond op zoek naar vertier. Op de bovenverdieping van de schouwburg – speciaal voor hen gereserveerd – werden suikerspinnen en ijsjes uitgedeeld. In de gangen van de Schouwburg hing de weeë lucht van suiker. Op de dansvloer lieten de volwassenen alle ruimte aan de jeugd, die een speciale dans bleken te kennen op het lied Ik heb een toeter op mijn waterscooter.

Noor (11) vond de tafeltjes waar schrijvers signeerden het mooiste van de avond. Haar balboekje staat vol met handtekeningen, en Francine Oomen signeerde Noors lievelingsboek, Hoe overleef ik met/zonder jou? Dansen ziet ze niet zitten: ,,Ik wil nog allemaal handtekeningen!'' De mix tussen schrijvers en hun jonge lezers leidde bij sommige auteurs tot de verzuchting dat ze eigenlijk wel een boekenbal voor zichzelf hadden willen hebben.

De zes genomineerde boeken – naast Dragts boek waren dat Sleutelkruid (1964) en De Kleine Kapitein (1971) van Paul Biegel, Kruistocht in spijkerbroek (1973) van Thea Beckman, Krassen in het tafelblad (1978) van Guus Kuijer en Kleine Sofie en Lange Wapper (1984) van Els Pelgrom – werden door presentator Paul de Leeuw voor de uitreiking nog even voorgesteld aan het publiek. Een applausmeter zou Biegel (met De Kleine Kapitein) of Dragt tot winnaar hebben gekozen. Kennelijk wordt de keuze van de jury – zeventig oud-Griffeljuryleden – breed gedragen.

Na het officiële gedeelte loopt Guus Kuijer als eerste naar buiten. Eerst voor een sigaretje – want binnen mocht dat natuurlijk niet – maar dan trekt hij zijn jas aan en verlaat de Schouwburg. Misschien zijn ook kinderboekenauteurs teleurgesteld als ze niet winnen.

Het kinderboekenbal zal geen traditie worden. Paul Mosterd van de CPNB: ,,De kracht van de kinderboekenweek ligt met nadruk in de talloze lokale evenementen die de hele week door basisscholen, boekverkopers en bibliotheken worden georganiseerd.''

De kinderboekenweek duurt tot 16 oktober.