Endex erkend als effectenbeurs

De Nederlandse energiebeurs Endex is gisteren door het ministerie van Financiën erkend als officiële effectenbeurs. Op de beurs worden termijncontracten voor elektriciteit verhandeld. In Nederland had tot nu toe alleen Euronext de status van effectenbeurs. Dit meldde Endex-bestuursvoorzitter Stephan Follender Grossfeld gisteren. Zowel financiële instellingen als niet-financiële partijen handelen in toenemende mate in energiederivaten. De energiebeurs staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Vanaf 29 oktober kan er via schermen gehandeld worden in termijncontracten voor elektriciteitslevering op het Nederlandse hoogspanningsnet tot twee jaar vooruit. De aandeelhouders van Endex zijn onder meer Electrabel, Euronext, Fortis Bank en Nuon.