Endemol organiseert EU-debat

Productiebedrijf Endemol gaat voor het kabinet half december een televisiedebat over de Europese Unie maken. Het debat wordt uitgezonden in de week voor de EU-top van 17 en 18 december, en gaat onder meer over het begin van toetredingsonderhandelingen tussen de EU en Turkije.

Staatssecretaris Nicolaï (Europese Zaken) openbaarde het plan gistermiddag in Amsterdam aan het einde van een openbare en informele vergadering met zijn 24 collega-ministers en staatssecretarissen uit de EU over hoe de communicatie met de burger over Europa kan worden verbeterd.

Endemol krijgt 300.000 euro voor het produceren van het televisiedebat. Het programma wordt waarschijnlijk in vijf EU-landen tegelijkertijd uitgezonden. Welke dat zijn, is nog niet duidelijk. Nicolaï hoopt dat RTL 4 het debat wil uitzenden omdat hij een breed publiek wil bereiken, aldus zijn woordvoerder. Onduidelijk is wie de uitzending gaat presenteren en wie er mee debatteren.

Tijdens de uitzending wordt er volgens Nicolaï geschakeld met studio's in verschillende landen, waar ook mensen meediscussiëren. Tevens kunnen kijkers via sms een mening te geven over bepaalde vragen, aldus Nicolaï. Deze interactie en de wijze van presenteren moeten de Europese kwesties 'makkelijker te begrijpen' maken. De vier landen die na Nederland voorzitter zijn van de EU willen doorgaan met het televisie-experiment. Of zij dit ook in de vorm van een debat zullen doen is onduidelijk.

Een ander idee om Europa dichterbij de burger te brengen, werd geopperd door de Franse minister voor Europese zaken Haigneré. Zij wil een Europese versie van de State of the Union. Dat is de speech die de Amerikaanse president eens in het jaar in het Congres houdt. De Europese Staat van de Unie zou moeten worden uitgesproken door het land dat op dat moment voorzitter is.