Eerste boeken keren terug in Weimar na brand

Langzaam keren de eerste boeken terug naar de Anna Amalia Bibliotheek in Weimar, die een maand geleden door een verwoestende brand is getroffen. Dinsdag zijn de eerste 2.000 gedroogde boeken aangekomen. De verwachting is dat er wekelijks duizend boeken zullen volgen. De schade die de brand aan de bibliotheek uit 1691 aanrichtte, was enorm. Ongeveer 50.000 boeken worden als verloren beschouwd en nog eens 62.000 boeken zijn ernstig beschadigd door vuur en bluswater. Volgens directeur Micheal Knoche is alleen de eerste noodhulp financieel verzekerd, zodat de boeken schoongemaakt, gevriesdroogd en weer in de juiste vorm gebracht kunnen worden. Het kan nog dertig jaar duren voor alle boeken hersteld zijn. Het herstel van het gebouw zelf begint in de zomer van 2005, zodat de Rococo-zaal in 2007 kan worden heropend. Dan wordt herdacht dat Anna Amalia tweehonderd jaar geleden is overleden.