EADS krijgt voor het eerst voet op defensiemarkt VS

EADS, het Europese luchtvaart- en defensieconcern, neemt het Amerikaanse bedrijf Racal Defence over en krijgt daarmee voor het eerst vaste voet op de vrijwel afgeschermde Amerikaanse defensiemarkt.

Een woordvoerster van EADS, waarvan de holding in Amsterdam is gevestigd en dat vooral bekendheid geniet door zijn belang van 80 procent in de civiele vliegtuigbouwer Airbus, heeft de overname vandaag tegenover de Britse zakenkrant Financial Times bevestigd.

De overname voor 130 miljoen dollar (106 miljoen euro) brengt volgens persbureau Dow Jones Newswires het Europese concern een stap dichter bij zijn ambitie hofleverancier van het Amerikaanse ministerie van Defensie te worden. Hoewel de VS en met name het Amerikaanse Congres scherp opletten of gevoelige defensietechnologie niet in buitenlandse handen komt, zou de overname van officiële Amerikaanse zijde zijn goedgekeurd.

Racal is van oorsprong een afsplitsing van het Franse defensieconcern Thales en maakt tegenwoordig geavanceerde test- en meetinstrumenten voor het Amerikaanse militaire apparaat. Drie jaar geleden werd het bedrijf overgenomen door twee kleine Amerikaanse beleggers, waarvan één is opgericht door een voormalige Amerikaanse onderminister voor de marine en gespecialiseerd in buy-outs in de defensie- en ruimtevaartindustrie.

Racal heeft 180 man personeel in Californië en 140 man in Europa. Het heeft een omzet van 100 miljoen dollar, waarvan 70 procent voortkomt uit contracten met het Pentagon om halfgeleiders te testen van het Amerikaanse elektronicaconcern Intel.

EADS is naar eigen zeggen in de VS de grootste leverancier van zowel civiele vliegtuigen als civiele helikopters (Eurocopter). De helikopters worden met name gebruikt door de Amerikaanse kustwacht bij haar taak om de sinds 11 september 2001 (aanslagen New York en Washington) sterk opgevoerde homeland security te bewerkstelligen. In totaal verschaft EADS aan 100.000 Amerikanen werk en draagt het voor 6 miljard dollar bij aan de Amerikaanse economie. Op defensiegebied werkt EADS op onderdelen samen met Amerikaanse defensiebedrijven als Lockheed Martin en Northrop Grumman.