Dief steelt Verkade

Uit galerie Smelik en Stokking is voor de tweede keer in twee maanden een beeld van Kees Verkade gestolen.

In augustus werd uit het Rotterdamse filiaal van de kunsthandel Vissen ontvreemd, en dit keer gaat het om het ongeveer veertig centimeter hoge en vijf kilo zware Maagd uit de Amsterdamse vestiging. Beide beelden hebben een waarde van bijna 6.000 euro en behoren tot de achtdelige serie De dierenriem. Drie jaar geleden namen dieven uit het Haagse filiaal ook al twee Verkades mee.

Het beeld is volgens galerie-eigenaar Sander Rademakers waarschijnlijk zondag in de drukte van zijn sokkel gerukt. ,,Na de vorige diefstallen zijn we de beelden op sokkels gaan lijmen. We hebben videocamera's geïnstalleerd. De dief is daarop helaas niet te zien.'' Hij vermoedt dat de Verkades niet zomaar zijn gestolen. ,,Van mijn 300 beelden zijn het altijd Verkades en altijd de duurste.''

In het weekend werken twee mensen in de galerie. Meer zegt Rademakers niet te kunnen betalen. Ook zijn de premies om de galerie tijdens openingstijden te verzekeren volgens hem te hoog. ,,Misschien moeten we de duurdere beelden in een vitrine achter slot en grendel zetten.''

Er is een beloning van 1.000 euro voor degene die Maagd terugbrengt. ,,Het zal wel niets helpen, maar wie weet.''