Critici Buttiglione niet overtuigd

Rocco Buttiglione, de omstreden Italiaanse kandidaat-eurocommissaris van justitie is na de hoorzitting van gisteren in het Europees Parlement onder een groot deel van de volksvertegenwoordigers nog even omstreden. De 56-jarige vertrouweling van premier Berlusconi, die tevens vriendschappelijke banden onderhoudt met het Vaticaan, heeft de afgelopen maanden flink van zich doen spreken. Zo toonde hij zich uitgesproken voorstander van opvangkampen voor illegale immigranten in Noord-Afrika, noemde hij homoseksualiteit een zonde, en liet hij zich kritisch uit over vrouwen die tegenwoordig nog maar zo weinig kinderen ter wereld brengen.

Tijdens zijn drie uur durende ondervraging probeerde Buttiglione de scherpe kantjes van zijn uitspraken enigszins bij te veilen. Zo waren zijn opmerkingen over opvangkampen geheel in lijn met wat de Europese ministers van Justitie dit weekeinde op de informele top in Scheveningen hadden besproken, zei hij. Precies zo had hij het ook altijd bedoeld. Er was sprake van een ,,humanitaire noodzaak waar de EU de ogen niet voor kon sluiten''. Wie andere, betere oplossingen had moest het maar zeggen, riep Buttiglione zelfverzekerd.

Dat vrouwen zo weinig kinderen kregen, had misschien ook te maken met de leefomstandigheden. Daar moest maar eens naar gekeken worden. En dan waren er nog zijn opvattingen over homoseksualiteit waarvan de Nederlandse GroenLinks-europarlementarier Kathaleine Buitenweg al ruim van te voren had aangekondigd Buttiglione aan een ,,zeer kritische ondervraging'' te zullen onderwerpen. Een man met dergelijke ideeën voordragen was een provocatie van de Europese normen en waarden, aldus Buitenweg.

Met een verwijzing naar de filosoof Immanuel Kant pareerde hij de kritiek. Er was een verschil tussen morele opvattingen en politieke gedragingen. Als persoon vond hij homoseksualiteit een zonde maar als politicus was hij tegen discriminatie op grond van seksuele geaardheid.

Vertegenwoordigers van de Groenen en de socialisten in het Europees Parlement zeiden gisteren na afloop van de hoorzitting geen vertrouwen in Buttiglione te hebben. ,,Ik dacht dat ik aanbeland was in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Alles waarvoor wij als sociaal-democraten hebben gevochten, lapt hij aan zijn laars'', aldus de Nederlandse PvdA-europarlementarier Edith Mastenbroek. GroenLinkser Buitenweg liet zich in soortgelijke zin uit.

Overigens kan het parlement geen individuele leden van de Europese Commissie vetoën. Bij onoverkomelijke bezwaren zal het parlement zich tegen de voltallige Commissie moeten uitspreken. De stemming in het Europees Parlement over de leden van de nieuwe Europese Commissie wordt eind deze maand in Straatsburg gehouden.