Burgemeester: alcoholgebruik in Leeuwarden beperken

Burgemeester Geert Dales (VVD) van Leeuwarden wil overmatig alcohol- en drugsgebruik in het Leeuwarder uitgaansleven aanpakken.

Dales zei dit gisteren op een persconferentie naar aanleiding van de gewelddadige dood van Manuel Fetter (32). Hoe de burgemeester het gebruik van alcohol wil terugdringen wilde hij niet zeggen. ,,Ik wil eerst met de horeca zelf om tafel.'' Volgens districtschef G. van Hoeven van de politie Midden-Friesland is het gebruik van alcohol in combinatie met verdovende middelen de laatste jaren sterk toegenomen in het uitgaansleven.

De veiligheid in de binnenstad van Leeuwarden staat sinds de dood van Fetter weer ter discussie. Fetter kwam anderhalve week geleden door veertien messteken om het leven, toen hij twee mannen aansprak die een bierflesje kapotgooiden op straat. Morgenavond vindt in Leeuwarden een stille tocht voor hem plaats. Zeven jaar geleden kwam in Leeuwarden Meindert Tjoelker op een vergelijkbare manier om het leven.

Dales kondigde vorige week al aan dat er vaker en intensiever preventief gefouilleerd gaat worden in het centrum. Ook wil hij de discussie opnieuw aangaan over het nut van cameratoezicht. In het collegeprogram (PvdA, CDA, VVD, Pal/Groen Links) is vastgelegd dat er in Leeuwarden tot 2006 geen camera's worden geplaatst. Volgens Dales is plaatsing nodig om geweldsdelicten te voorkomen en burgers een groter veiligheidsgevoel te geven. Dales sprak gisteren overigens met klem tegen dat de Friese hoofdstad (90.000 inwoners) onveilig is. ,,Gerelateerd aan het aantal geweldsmisdrijven per 10.000 inwoners staat Leeuwarden landelijk op een 37ste plaats. Wat betreft het aantal gepleegde moorden en gevallen van doodslag per jaar op een 69ste plaats. Plaatsen als Ommen, Beverwijk, Beuningen en Lisse staan boven ons.''

Uit cijfers van de politie blijkt dat het aantal geweldsmisdrijven tijdens de uitgaansuren de afgelopen drie jaar is gedaald, aldus Dales. Districtschef Van Hoeven wil de sluitingstijden van de Leeuwarder cafés door de week vervroegen naar één of twee uur 's nachts. B. de Vries van Horeca Nederland en eigenaar van een café in Leeuwarden ziet meer in een strengere controle op handhaving van de huidige regels, die onder meer voorschrijven dat cafés tussen drie en zes uur 's morgens geen nieuwe bezoekers mogen toelaten. Enkele cafébazen zouden die regels overtreden.