Ahold wil weg uit Zaandam

Een paar jaar geleden ging er een schok door Eindhoven: Philips besloot het hoofdkantoor van het elektronicaconcern, dat sinds de oprichting in de Brabantse stad stond, te verplaatsen naar Amsterdam. Nu lijkt Zaandam aan de beurt voor een soortgelijke schok: Ahold wil weg uit Zaandam, de plaats waar grondlegger Albert Heijn in 1887 een kleine kruidenierswinkel begon die uitgroeide tot een supermarktconcern.

Voorlopig gaat het alleen om het hoofdkantoor waarvoor in Amsterdam naar een nieuwe lokatie wordt gezocht. Dochteronderneming Albert Heijn, die om de hoek van Ahold is gevestigd, blijft zeker in Zaandam. Op het hoofdkantoor werken circa honderd mensen. Die werden gisteren ingelicht over de plannen. ,,Er werken hier nogal wat mensen die hier wonen. Dus ieder heeft er zijn eigen ideeën over'', vertelt een woordvoerder van Ahold.

Volgens Ahold zijn alle opties nog open. Het verhuisplan past in het vorig jaar aangekondigde Road to Recovery, het herstelplan waarmee Ahold na het boekhoudschandaal weer orde op zaken wil stellen. ,,In het kader daarvan houden we ook onze onroerendgoedportefeuille tegen het licht en daar hoort het hoofdkantoor bij.'' Ahold wil uiterlijk volgend jaar definitief beslissen. Oud-topman Albert Heijn is op de hoogte van de plannen. ,,Hij heeft goed contact met onze bestuursvoorzitter Anders Moberg.'' Zaanstad-burgemeester Kombrink heeft laten weten ,,Ahold te willen behouden voor Zaandam.''