Afgerukte armen die blijven sms'en

One Missed Call wordt letterlijk ontstoken met een gasvlam: flitsen van spookbeelden, een polyfone ringtone op de soundtrack, een bleke hand die even op iemands schouder rust. De atmosfeer is geladen met suggestie en verborgen dromen en angsten lijken daadwerkelijk te materialiseren.

One Missed Call is niet de eerste en niet de eerste Japanse film die gaat over de voortschrijdende technologisering van de maatschappij en de toenemende overheersing van de mens door techniek. In One Missed Call zijn de personages dankzij de mobiele telefonie zelfs bereikbaar voor schimmen uit het verleden en berichten uit de toekomst: via hun voicemail zijn ze getuige van hun eigen dood, 72 uur later. Is het een virus? Of een gsm-poltergeist? One Missed Call maalt niet om X-Files-achtige verklaringen; ook omdat in het Japanse denken vooruitgang en de traditionele rijke geesteswereld naast elkaar mogen bestaan.

Op het afgelopen Filmfestival van Venetië vertelde de Japanse veelfilmer Miike Takashi dat hij zijn grootste commerciële succes tot nu toe te danken had aan een pesterijtje. De overeenkomsten van One Missed Call met andere Japanse succesvolle horrorfilms als de Ringu-cyclus en Dark Water zijn dan ook niet toevallig. De studio vroeg filmische vrijbuiter Miike om `zo'n soort film' en kreeg `zo'n soort film'. Zij het dat een Miike altijd net ietsje vreemder, gekker, enger is dan de schoolvoorbeelden uit het genre waarin hij zich op dat moment bekwaamt.

Naarmate de films van Miike voor een groter publiek toegankelijk worden dan Audition of Ichi the Killer, is er bij een van de vier films die hij gemiddeld per jaar produceert ook weer een ultra-extreme variant. In Venetië was dat Izo, Miikes versie van de samurai-film. One Missed Call daarentegen is ondanks dóór-sms'ende afgerukte armen, een batterij misgeboorten op sterk water en een omgekeerde Pietà, waarin het kind de tot zombie vervallen moeder koestert, een Miike-light, een verrukkelijk griezelige, doch traditionele film. Waarin Miike nu eens met schoonheid shockeert: in een lief cynisch liedje over de hemel tot slot. Laten zijn demonen daar niet tot rust komen!

One Missed Call (Chakushin ari). Regie: Miike Takashi. Met: Shibasaki Kou, Fukiishi Kazue, Ida Atsushi, Tshibashi Renji. In: City, Amsterdam; Pathé, Rotterdam; Pathé, Scheveningen.