Video toont moord op twee gijzelaars in Irak

Moslimextremisten in Irak hebben gisteren een video verspreid waarop de moord op twee buitenlandse gijzelaars is te zien. In Irak zijn al meer dan 20 buitenlandse gijzelaars vermoord. Aan de andere kant werden twee Indonesische vrouwen vrijgelaten.

Op de video identificeerden de slachtoffers zich eerst als een Italiaan van Iraakse komaf en een Turk. Een van de daders las een verklaring voor waarin hij de mannen van spionage beschuldigde. Vervolgens blinddoekten de daders hun gijzelaars en schoten ze hen dood. ,,Dit is de straf voor de vijanden van God en zijn profeet'', aldus de voorlezer.

Het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten alles te hebben gedaan om de vrijlating van de Italiaan, een ondernemer die sinds eind augustus werd vermist, te bewerkstelligen, maar er niet in te zijn geslaagd contact aan te knopen met diens ontvoerders. Vorige week werden twee ontvoerde Italiaanse vrouwen vrijgelaten. Volgens aanhoudende berichten heeft de Italiaanse regering voor hen 1 miljoen dollar betaald.

Twee Indonesische vrouwen die vorige week in Irak werden ontvoerd, zijn gisteren daarentegen vrijgelaten. Hun ontvoerders hadden de vrijlating geëist van de radicale Indonesische geestelijke Abu Bakar Ba'asyir die gevangen zit op beschuldiging van banden met terreurorganisaties. Indonesië had deze eis verworpen en Bashir zelf had laten weten geen prijs te stellen op een dergelijke ruilhandel. Of de regering in Jakarta niettemin heeft betaald voor de gijzelaars is niet bekend.

Twee Libanezen en zes Irakezen die samen met de Indonesische vrouwen werden ontvoerd, zitten nog vast. Pogingen van verscheidene bemiddelaars om twee Franse gijzelaars en een Brit vrij te krijgen, zijn tot dusverre op niets uitgelopen.

Amerikaanse troepen zetten gisteren hun gevechtsacties tegen rebellen voort die zijn bedoeld om Iraaks regeringsgezag over het hele land te vestigen voor de voor januari vastgestelde verkiezingen voor een volksvertegenwoordiging. Na het offensief in Samarra, waaraan 3.000 Amerikanen en 2.000 Iraakse militairen deelnamen, voerden de VS gisteren luchtaanvallen uit op Sadr City, de shi'itische sloppenwijk in Bagdad waar de opstandige geestelijke Muqtada Sadr veel gewapende aanhang heeft. Ook werden tanks ingezet. Over slachtoffers werd niets bekend.

Volgens een opiniepeiling onder 3.500 Irakezen is het aantal burgers dat van plan is in januari te gaan stemmen, gedaald van 88 procent in juni tot 66 procent nu. Meer dan de helft van de ondervraagden vreest intimidatie door gewapende groepen, terwijl bijna 70 procent klaagt over een gebrek aan geschikte politieke partijen.