Twintig jaar na Band Aid nog steeds honger Ethiopië

Twintig jaar nadat Ethiopië door een grote hongersnood werd getroffen en onder de naam Band Aid een mondiale actie op gang kwam voor de slachtoffers, lijdt de bevolking nog altijd honger. Zeker vier miljoen Ethiopiërs zouden er jaarlijks sterven als het land geen voedselhulp kreeg.

Dat zei het hoofd van de hulporganisatie Save the Children, Mike Aaronson, gisteren aan de vooravond van een bezoek van de Britse premier Tony Blair aan Ethiopië. Blair woont daar een bijeenkomst bij van een speciale commissie die hij heeft opgezet om de economische, politieke en sociale crises aan te pakken waarin het continent verkeert. In die Commission on Africa zit ook de voormalige rockster Bob Geldof, twintig jaar geleden de initiatiefnemer van Band Aid.

Volgens Save the Children zou de buitenlandse hulp aan Ethiopië zich moeten richten op de ontwikkeling van het land in plaats van zich grotendeels te beperken tot het geven van aalmoezen in de vorm van voedsel. ,,Miljoenen mensen in de noordoostelijke hooglanden die vanouds vaak te kampen hebben met voedseltekorten, zijn slechter af dan ooit'', zei Mike Aaronson. Hij noemde ,,gebrek aan politieke wil'' en de ,,schamele'' financiële hulp als belangrijkste redenen waarom de honger in Ethiopië nog niet is uitgebannen, twintig jaar na de hit van Live Band `Do they know it's Christmas'.

Westerse donorlanden geven veel makkelijker noodhulp dan ontwikkelingshulp. Daardoor hebben ze volgens veel hulporganisaties bijgedragen aan het instandhouden van de honger. Aaronsen noemde dat beleid ,,kortzichtig''. Voedseltekorten in delen van Ethiopië vormen een structureel probleem.

Ethiopië is een van de armste landen ter wereld. Van de ruim zeventig miljoen inwoners leven er meer dan 56 miljoen onder de armoedegrens. Eind vorig jaar vroeg de Ethiopische regering voedselhulp voor zeven miljoen mensen.