Turks-Cyprioten naar Straatsburg uitgenodigd

De parlementaire Assemblee van de Raad van Europa gaat twee gekozen vertegenwoordigers van de Turks-Cyprische gemeenschap uitnodigen deel te nemen aan haar vier jaarlijkse zittingen. Dat heeft Assemblee-voorzitter Peter Schieder bekendgemaakt. De Turks-Cyprioten zullen niet deelnemen aan de stemmingen. Volgens Schieder betekent de uitnodiging geen erkenning van de zelf-uitgeroepen Turkse Republiek Noord-Cyprus, die alleen door Turkije wordt erkend. Maar de Turks-Cyprische gemeenschap bestaat en zij moet worden vertegenwoordigd, verklaarde Schieder. Na de afwijzing door de Grieks-Cyprioten van het plan van VN-secretaris-generaal Kofi Annan voor een oplossing van het probleem-Cyprus, besloot de Assemblée dit voorjaar de Turks-Cyprioten nauwer bij het werk van de Assemblee te betrekken.