Struisvogelpolitiek van Bush en Kerry

Heel juist wijst het hoofdartikel op `Waar zij niet over spraken': Bush en Kerry meden tijdens hun debat het conflict tussen Israël en de Palestijnen zorgvuldig (NRC Handelsblad, 1 oktober). Electoraal begrijpelijk, maar overigens struisvogelpolitiek, oordeelt u terecht, want beiden weten in wat voor wespennest zij zich zouden steken als zij hierover al te stellige uitspraken zouden doen.

Het is jammer dat de krant dit `wespennest' niet nader definieert, want het is hetzelfde nest dat de illegale en contraproductieve invasie van Irak bewerkstelligde en nu probeert een aanval op Iran en Syrië uit te lokken: het verbond van neoconservatieven en (protestantse) fundamentalisten met de pro-Groot-Israël joodse lobby, in en buiten Amerika.

Het gaat er daarom niet alleen om dat een vredesregeling tussen Israël en de Palestijnen ook een temperend effect op de gewelddadigheden in Irak zou hebben, maar om een verdere escalatie van het geweld in de regio zowel in geografische zin als qua geweldsniveau te voorkomen.

Het bereiken en beschermen van een rechtmatige en rechtvaardige vredesregeling voor het Midden-Oostenconflict is een urgente conditio sine qua non voor de wereldvrede. Hiertoe valt van een president Kerry veel meer te verwachten dan van de ideologisch/religieus gedreven president Bush. Hierbij past geen struisvogelpolitiek, ook niet van de EU en het Nederlandse kabinet en parlement.