Speciale rechter spijbelaar heeft succes

De invoering van een speciale spijbelrechter in Twente is een succes. Dat meldt het openbaar ministerie in Almelo vandaag. Dit jaar verschijnen zo'n honderd scholieren voor de rechter, twee keer zoveel als vorig jaar.

Een kwart van de veroordeelde spijbelaars krijgt een taakstraf of boete. De overige hardnekkige verzuimers, die vaak maanden van school weg blijven, krijgen een schikking, meestal in de vorm van een transactie.

Geen van de berechte spijbelaars is tot nu toe terug in hun oude gedrag vervallen, zegt het openbaar ministerie.

Kanton- en kinderrechters in Almelo en Enschede maken sinds mei dit jaar extra tijd vrij om jeugdige spijbelaars te berechten. De spijbelaars worden intensief gevolgd door de jeugdreclassering in Twente.

Jeugdige verzuimers krijgen van de rechter bijvoorbeeld een vaste dagindeling voorgeschoteld. Volgens het openbaar ministerie is het mogelijk dat een spijbelaar zo 's avonds de straat niet meer op mag, of dat iemand een cursus gaat volgen. De leerplichtwet staat celstraf niet toe. De regio Twente is volgens het Openbaar Ministerie in Almelo uniek in deze aanpak.