Soros maakt plaats voor zonen

De 74-jarige miljardair en filantroop George Soros heeft zijn twee zoons meer zeggenschap gegeven over zijn investeringsfonds dat zo'n 12,8 miljard dollar (10,4 miljard euro) beheert. Zijn vastgoedactiviteiten stoot hij af, evenals zijn participatiemaatschappij en kredietactiviteiten. Dat blijkt uit een memo aan investeerders en personeel.

De beslissing van Soros om de werkzaamheden van zijn bedrijf in New York te beperken betekent een einde aan het twee jaar geleden ingezette beleid. Toen huurde hij de veteraan Mark Schwartz van de zakenbank Goldman Sachs in om zijn bedrijf uit te breiden. Zijn taak was, zoals Soros het toen zei ,,een vooraanstaande organisatie op te zetten in financieel management''. Zoon Robert Soros (41) leidt sinds vorige maand het Quantum Endowment Fund met een vermogen van 8,3 miljard dollar, en Jonathan Soros (34) wordt bestuurder van de holdingmaatschappij Soros Fund Management LLC. Hun vader blijft de directeur daarvan.

Eind jaren negentig was het investeringsfonds van Soros het grootste hedgefonds (beleggen met geleend geld) ter wereld met 20 miljard vermogen (16,3 miljard euro). Door te beleggen met geleend geld behaalde Soros rendementen van 30 procent per jaar en had hij grote invloed op financiële markten wereldwijd. In 1992 verdiende hij 1 miljard dollar met speculatie op de Britse pond.

Soros, die in Hongarije is geboren, bestiert ook de filantropische Open Society Institute waar Mabel van Oranje voorheen Wisse Smit werkt. Soros rekent er op dat zijn zoon Jonathan zijn politieke activisme voort zal zetten, bijvoorbeeld via de beweging MoveOn.org.