Sluiers

Eindelijk weer eens in de betonnen kolos van de Vrije Universiteit aan De Boelelaan in Amsterdam. Geen fraai, maar wel een toegankelijk gebouw. De hal is een soort bijenkorf met opgewekt rondzoemende studenten, onder wie opmerkelijk veel van allochtone afkomst.

Op de begane grond is in een volle zaal een college gaande. Ik zie er geen hoofddoekjes tussen, wel vijf studenten, ook vrouwelijke, met een wit petje op, alsof ze net van de tennisbaan komen. De kledingvoorschriften voor studenten, daarvoor ben ik hier. Op de vierde etage vindt over dit thema een debat plaats onder leiding van James Kennedy, hoogleraar nieuwe geschiedenis.

Maar eerst nog iets anders. Op een mededelingenbord zie ik de volgende aanbieding: studente gezocht voor kamer van 12 m²; kosten 300 euro per maand. Toegevoegde aanprijzingen: ,,Je deelt de badkamer en de keuken met nog een andere studente en drie katten.'' En: ,,Tegen een vergoeding kan je optioneel gebruikmaken van internet, koelkast of wasmachine.''

Je vraagt je af of een student er verstandig aandoet zich, al of niet optioneel, te laten gebruiken door zulke kamertjesmelkers.

Maar we moeten beginnen met ons forum, de zaal is volgestroomd nu ook met de nodige hoofddoekjes. De VU is in opspraak gekomen doordat het college van bestuur het plan kenbaar heeft gemaakt om bindende kleding- en gedragsvoorschriften aan studenten op te leggen. Dat zou leiden tot een verbod op het dragen van gezichtsbedekkende sluiers (nikaab, burka) en aanstootgevende kleding (ultrarechtse kleding, naveltruitjes et cetera). Ook zouden voortaan de handdruk en het oogcontact tot de verplichte sociale omgangsvormen moeten horen. (Mijn eerste indruk is overigens dat er met het oogcontact tussen de studenten weinig mis is.)

Het college van bestuur is niet vertegenwoordigd bij het openbare debat, men moet op dit uur vergaderen met de raad van toezicht. Vreemd en jammer, maar ook zonder het college wordt het een leerzame bijeenkomst. Leerzaam, en in zekere zin ook nogal ontluisterend.

De discussie spitst zich al snel op de nikaab en de burka toe. Ik had een gelijkopgaande discussie tussen voor- en tegenstanders verwacht, want zo onredelijk is die voorgenomen maatregel van het bestuur toch niet? Hij is hooguit wat onhandig verpakt in een verwijzing naar ,,onze (westerse) cultuur''.

Maar vrijwel alle studenten, de allochtone voorop, nemen het plan zwaar onder vuur. Argumenten: als een vrouw een burka wil dragen, láát haar, de consequenties zijn voor haar rekening. En: de meerderheid moet haar wil niet aan een minderheid opleggen.

Er is maar één man in de zaal die de maatregel van harte ondersteunt: forumlid Fouad Laroui, milieudocent aan de VU en schrijver. Hij wijst erop dat hij in Marokko nooit zulke sluiers heeft gezien. ,,Het gaat hier over de vreselijke burka van de Taliban.'' Ten einde raad roept hij: ,,Hoe zouden jullie het vinden als de docent in burka komt?''

,,Je kunt toch práten'', zegt mijn buurvrouw, een meisje met een wit hoofddoekje.

Gesluierde taal, tja.