`Saybolt betrokken bij omkoping in Irak'

Het regime van Saddam Hoessein zou een Portugese medewerker van het Nederlandse olie-inspectiebedrijf Saybolt in Irak hebben omgekocht voor 104.000 dollar (84.700 euro) om het olie-voor-voedselprogramma te kunnen omzeilen.

Die beschuldiging staat in een rapport van het Iraakse staatsoliebedrijf Somo uit februari. De Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal citeert vandaag uit het rapport. Saybolt was al eerder in verband gebracht met corruptie rond het olieprogramma van de VN, maar toen was de herkomst van die beschuldiging onduidelijk.

De zaak draait om de Liberiaanse tanker Essex die in 2001 twee keer aanmeerde aan het haveneiland Mina al-Bakr in de Persische Golf en daar in totaal 500.000 vaten olie meer inlaadde dan uit de officiële vrachtdocumenten bleek. Het was dezelfde medewerker van Saybolt, de leider van het team van toezichthouders, die beide controles uitvoerde. Irak mocht in die dagen wel olie exporteren, maar de inkomsten mochten niet naar het regime vloeien. Alle inkomsten moesten terechtkomen bij een speciaal VN-programma voor voedsel en medicijnen voor de verarmde Iraakse bevolking. Het regime van Saddam ontdook die beperking echter op grote schaal door olie buiten het programma om te verkopen. De VN had ondermeer Saybolt ingeschakeld om de olie-export te controleren.

Saybolt was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar. Intern onderzoek leverde eerder op dat de beschuldiging niet onderbouwd kon worden. Inmiddels lopen er diverse officiële onderzoeken naar corruptie bij het olie-voor-voedselprogramma. Een Saybolt-directeur verschijnt vandaag voor een hoorzitting van een subcommissie van het Amerikaanse Congres.