Rwanda in bindt strijd aan met plastic zak

De Rwandese regering heeft alle werknemers gisteren vrijgegeven in het kader van Wereld Habitat-dag en de hele bevolking van acht miljoen mensen opgeroepen om plastic zakken te gaan rapen. Anderhalve maand geleden had de regering al een verbod uitgevaardigd op de productie en import van de plastic zakken. Intussen heeft ze al een aantal supermarkten gesloten die ondanks waarschuwingen plastic zakken bleven verstrekken. Mensen die op straat rondliepen met een plastic zak werden aangehouden. ,,We willen dat mensen weer de traditionele rieten manden gebruiken om inkopen te doen'', zei gisteren de minister voor Land en Milieu, Drocella Mugorewera. ,,Plastic zakken zijn slecht voor de gezondheid en het milieu. Ze vervuilen onze leefomgeving.''

Als er iets is wat het Afrikaanse landschap de afgelopen vijftien jaar heeft veranderd, dan is het de plastic zak. In de winderige woestijn rond de Soedanese hoofdstad Khartoum vindt het wapperend plastic houvast aan verdorde struiken. Op de savanne in Somalië is geen acaciaboom meer zonder plastic zak te vinden. In Mali moeten de geiten naar de dokter omdat ze plastic zakken hebben gegeten. En in Djibouti dreigen overstromingen terwijl er jaarlijks maar twee of drie buien vallen. De riolering is door plastic zakken verstopt.

En de invasie van de plastic zak beperkt zich niet tot Afrika. In China heten ze `de witte vervuiling'. In Zuid-Afrika zijn ze al `de nationale bloem' gedoopt.

Milieugroepen schatten dat er jaarlijks 500 miljard plastic zakken worden gebruikt. Ze kosten vrijwel niks en in alle uithoeken van de wereld worden ze gratis verstrekt. In de rijke landen worden ze nog opgeruimd en gerecycled. In arme landen hebben ze het eeuwig leven en zijn ze alomtegenwoordig. Waar wind is, wapperen plastic zakken. Waar vuil ligt, rust de plastic zak. De milieuorganisatie Planet Ark schat dat jaarlijks zeker 100.000 dieren sterven als gevolg van de plastic zak.