Politiechef Curaçao gearresteerd

Het Antilliaanse openbaar ministerie heeft gisteren het hoofd van het zogeheten Hatoteam, hoofdinspecteur U.I., gearresteerd op verdenking van het aannemen van steekpenningen en betrokkenheid bij drugshandel.

Het Hatoteam, bestaande uit politiemensen en douaniers, is juist aangesteld om op de Curaçaose luchthaven Hato te controleren of passagiers geen drugs naar Nederland willen smokkelen. Het team kwam ruim anderhalf jaar geleden tot stand na druk van Nederland op de Antillen om de stroom drugskoeriers in te dammen.

U.I., een voormalig leider van de politievakbond, werd aangehouden op het Parket, waar hij met zijn advocaat naar toe was gegaan om zich te beklagen over het feit dat iedereen die voor drugssmokkel gearresteerd wordt de vraag krijgt voorgelegd `of ook het hoofd Hatoteam corrupt is'.

Strafkortingen zouden beloofd zijn als verdachten daarop positief zouden antwoorden. Twee weken geleden had hoofdinspecteur U.I. uit boosheid hierover zijn functie al neergelegd. Hij ontkent de beschuldiging.

De begin dit jaar opgerichte Curaçaose partij Forsa Korsou is door de arrestatie in verlegenheid gebracht. De partij maakt zich sterk voor een stevige aanpak van de criminaliteit en heeft U.I. in het bestuur. Gisteravond is hij uit zijn bestuursfunctie geschorst in afwachting van de verdere ontwikkelingen.

,,Het kan ook zijn, dat drugshandelaren leugens verspreiden zodat goede mensen van hun post gehaald worden'', zegt partijleider N. Navarro.