Onvergetelijk als de man van null-null

Hij zei 0-0 zoals niemand het kon zeggen. Null-null, met een wat bekakte l, die bleef `hangen'. Twintig jaar lang, tussen 1957 en 1978, hing half Nederland aan zijn lippen als hij op de radio de betaald-voetbaluitslagen en de kruisjes van de toto voorlas. Dat deed hij voor de KRO, op zondagmiddag vóór de vespers die om precies half vijf aanvingen. Eergisteren overleed Frits van Turenhout op 91-jarige leeftijd in Blaricum.

Alle wedstrijden werden in `zijn' jaren nog op zondagmiddag afgewerkt. De aftrap was om twee uur of om half drie. Tegen vieren begon het spitsuur voor Van Turenhout. Via de telefoon kreeg hij de uitslagen binnen van zijn correspondenten, van wie hij er in elke voetbalgemeente twéé had – om mogelijke vergissingen uit te sluiten. Eén keer kwam dat goed van pas: een correspondent uit Wageningen meldde dat zijn club op `De Berg' gelijk had gespeeld. De man was afgegaan op het scorebord dat na afloop inderdaad 0-0 aangaf, maar de bordjes waren vastgevroren. De tweede correspondent liet nog net op tijd weten dat Wageningen met 3-1 had gewonnen.

De deftige, lange Van Turenhout, `Mister null-null', werd op 14 juni 1913 geboren in Amsterdam. Hij werkte 46 jaar voor de KRO, waar hij in 1932 in dienst trad bij de abonnementenadministratie van de radiogids van die omroep. Wegens zijn opmerkelijke stem ging hij ook meewerken aan het radiokinderuurtje. In 1946 werd hij studiochef. In de jaren '46-'51 was hij tevens zangsolist (met als pseudoniem Fred Starewood) bij diverse (KRO-)radio-orkesten, zoals het Klaas van Beek Dansorkest. Zijn uitvoering van het lied Een wipneus en een kersenmond kreeg veel bekendheid.

In 1951 stelde de KRO hem voor de keus: beroepszanger of studiochef. Hij koos het laatste, en was als zodanig gastheer van alle bezoekers in het KRO-gebouw en leidde hij interne festiviteiten en plechtigheden. Daarnaast werkte hij incidenteel mee aan radio- en tv-programma's. Zo was hij te horen in het zaterdagochtend-radioprogramma Djinn, en reikte hij vrijdags in Van twaalf tot twee de door hem ingestelde `poedel- en pechprijzen' uit.

Maar Van Turenhout was toch vooral onvergetelijk als de man van de uitslagen, als de `voetbaltotomeester' die in die rol ook voor de televisie aan het slag ging. Opmerkelijk waren zijn soms opmerkelijke accenten. Nam hij, bijvoorbeeld, de naam in de mond van FC Groningens voorganger GVAV, dat legde hij niet de klemtoon op de laatste V, maar op de A.

Van Turenhout las voor zover bekend nooit een verkeerde uitslag voor, op één keer na. ,,Maar dat'', vertelde hij tien jaar geleden in het Algemeen Dagblad, ,,was willens en wetens. Het was in de tijd dat de piratenzenders in opmars waren. Een daarvan had de uitslagen precies tien minuten nadat ik ze had voorgelezen. Die pikken jullie van mij, heb ik toen een keer gezegd, maar ze ontkenden natuurlijk. Ik heb toen van een wedstrijd van DOS die in 3-1 was geëindigd, 3-2 gemaakt. Prompt lazen ze op het piratenschip ook 3-2 voor. Toen wist ik het zeker.''