`Netwerk' maakt kans op Emmy

Twee Nederlandse programma's zijn genomineerd voor een Internationale Emmy voor beste programma voor jongeren. Het gaat om de dramaserie Dunya en Desie en een aflevering van Netwerk over Colombia.

Een jury van mensen uit het internationale televisievak heeft uit de honderden inzendingen in zeven categorieën vier programma's geselecteerd. De winnaars van de Emmy's voor niet-Amerikaanse programma's worden op 22 november bekendgemaakt tijdens een galabijeenkomst in New York.

De in Netwerk op 4 januari uitgezonden documentaire Colombia is gemaakt door Peter Tetteroo, verslaggever van dat programma. Het is een aflevering uit de vierdelige KRO-serie Kinderen staan op. Tetteroo zocht daarin kinderen op die hij vijf jaar geleden ook al portretteerde. ,,Het ging om kinderen uit Colombia, Roemenië, Kenia en Oeganda die hun lot in eigen hand nemen'', zegt Tetteroo. ,,Nu zijn we gaan kijken wat er van hen geworden is. De Colombiaanse jongen bleek te zijn gevlucht naar Los Angeles. Hij dreigde te worden vermoord. Zijn vader was al vermoord. Destijds had de jongen een lijst met 10 miljoen handtekeningen verzameld van mensen die tegen het geweld waren.'' In 2001 won Tetteroo eerder al een Internationale Emmy met een documentaire over Noord-Korea.

Dunya en Desie van regisseur Dana Nechustan won al vele prijzen. Bij de Emmy's moet de aflevering Blinde Liefde vande NPS-serie het verder opnemen tegen een Chileens en een Brits tv-programma van Channel 4.