`Meeste gevangenen Guantánamo komen vrij'

De meerderheid van de gevangenen die vastzitten op de Amerikaanse legerbasis Guantánamo Bay op Cuba zal naar verwachting worden vrijgelaten of uitgezet. Dit zegt de ondercommandant van de eenheid die de basis drijft vandaag in de Financial Times . Volgens brigade-generaal Martin Lucenti hebben de Verenigde Staten onvoldoende bewijs om alle gevangenen te kunnen vervolgen.

,,De meeste van die kerels waren niet aan het vechten. Ze waren op de vlucht'', aldus brigade-generaal Lucenti. Ze zullen volgens hem vrijgelaten worden omdat ze te weinig inlichtingen kunnen geven of een gering gevaar vormen. ,,Er zitten mannen tussen die ons niets hebben verteld, behalve dat ze ongelovigen zouden onthoofden, als ze de kans kregen.'' Het Amerikaanse ministerie van Defensie liet gisteren weten geen uitspraken te doen over het aantal gevangen dat vrij zal komen. ,,Het ministerie van Defensie heeft het standpunt dat we niemand onnodig lang vasthouden'', aldus een woordvoerder in de Financial Times.

Op de basis in het zuidoosten van Cuba worden volgens het Pentagon ,,ongeveer 549'' vermeende Al-Qaeda- en Talibaan-strijders vastgehouden. Zij werden na de Amerikaanse aanval op Afghanistan in 2001 opgepakt. De VS gaven hun de status van `vijandelijk strijder' en stelden dat het niet nodig was aanklachten tegen hen in te dienen of advocaten tot ze toe te laten. In augustus verschenen de eerste vier verdachten voor een soort oorlogstribunaal.

Eind juni oordeelde het Amerikaans Hooggerechtshof dat de gevangenen recht hebben een proces aan te vragen voor een Amerikaanse rechter. In reactie hierop richtte het Pentagon `herzieningspanels' op die moeten bepalen of een gevangene terecht de status van vijandelijk strijder heeft.

Mensenrechtenorganisatie beschouwen dit als een poging de uitspraak van het Hof te omzeilen, omdat federale rechters nu zouden kunnen zeggen dat gevangenen op Guantánamo Bay zelf gelegenheid hebben hun detentie aan te vechten.