Meer misbruik paspoorten voor mensensmokkel

De Koninklijke Marechaussee heeft de afgelopen maanden steeds vaker mensen op Schiphol aangehouden, die probeerden met het paspoort van een ander Nederland in te komen. Dit heeft een woordvoerder van het Nationaal Bureau Documenten (NBD) op Schiphol vanmorgen verklaard.

Om hun kansen te vergroten probeerden ze zoveel mogelijk op de persoon van het paspoort te lijken. Van degenen met een Nederlands paspoort die werden aangehouden, maakte één op de drie van deze look-alike-truc gebruik. In de categorie van niet-Nederlandse paspoorten ging het om een op de zes.

Vooral Somaliërs, Nigerianen en Chinezen poogden via deze methode Nederland binnen te komen. Concrete aantallen kan de NBD nog niet geven voor dit jaar. Vorig jaar werden er blijkens gegevens van de marechausse op Schiphol in totaal 2.570 mensen aangehouden met vervalste reispapieren. Dat was 22 procent meer dan in 2001. Op grond hiervan mag worden aangenomen dat het aantal aangehouden look alikes zeker enkele honderden bedraagt.

Volgens de woordvoerder van het NBD duidt het feit dat meer mensen proberen op deze wijze Nederland in te komen erop dat het Nederlandse paspoort moeilijker is te vervalsen dan dat van andere landen. Nederlandse experts beschouwen het Nederlandse paspoort naast het Duitse, Britse en Zwitserse als het beste in Europa.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken spreekt van ,,een ernstig probleem'', aldus een woordvoerder. Het is niet geheel duidelijk hoe de betrokkenen aan de Nederlandse paspoorten komen. Deels gaat het om paspoorten, die eerder als vermist waren opgegeven door Nederlanders van Somalische, Nigeriaanse of Chinese komaf. Het vermoeden is dat ze hun oorspronkelijke paspoort verkopen, soms aan mensensmokkelaars. Anderen zouden hun paspoorten aan familieleden geven.

Het is voor de marechaussee vaak lastig Somaliërs, Nigerianen en Chinezen van elkaar te onderscheiden. Hierin zou verandering kunnen komen als de marechaussee controles gaat invoeren op biometrische kenmerken zoals een vingerafdruk en een gelaatsscan. Een woordvoerder van Binnenlandse Zaken laat echter weten dat dit pas voor de tweede helft van 2006 is gepland.