Lowlands stopt met theater

Het jaarlijkse popfestival Lowlands stopt na zes jaar met het programmeren van theater en dans. De organisatie heeft geen geld meer.

Mojo, dat het festival samen met de stichting High Arts in the Lowlands organiseert, zegt de onderdelen niet langer te kunnen bekostigen. De tijdelijke bijdrage van het publieke Fonds voor Podium Programmering en Marketing (FPPM) is gestopt. Een gevraagde subsidie is afgewezen door staatsecretaris Van der Laan (cultuur). En ook de fondsen die het festival steunden, zoals Stichting Doen en het VSB-fonds, trekken hun bijdragen in. ,,Voor de private fondsen was voorwaarde voor steun altijd dat Lowlands ook geld krijgt van de publieke fondsen'', zegt de voorlichter van Lowlands. ,,Die voorwaarde is nu weggevallen.''

De Raad voor Cultuur adviseerde ondanks een positieve beoordeling van het theater op Lowlands de aangevraagde subsidie van 150.000 euro niet te geven. ,,De verantwoordelijkheid voor marketing- en promotieactiviteiten moeten door de sector zelf worden genomen'', schrijft de raad. Van der Laan nam dat advies over.

Festivaldirecteur Eric van Eerdenburg: ,,Financieel is het voor ons niet haalbaar om dit deel van de programmering 100 procent zelf te financieren. Het zit me dwars dat dit alom lof oogstende initiatief ondanks overduidelijke positieve resultaten en voor het relatief lage gevraagde bedrag niet beloond wordt.'' Volgens hem bereikt Lowlands 18 tot 24-jarigen, iets waarmee theatergezelschappen ,,de grootste moeite hebben.''