Kamminga nieuwe voorzitter FME-CWM

Jan Kamminga, commissaris van de koningin in Gelderland, wordt per 1 januari voorzitter van FME-CMW, de werkgeversvereniging in de metaal-, elektronica- en kunststofindustrie. Dat heeft FME-CMW vanmorgen bekendgemaakt.

Kamminga volgt Arie Kraaijeveld (61) op, die het voorzitterschap sinds 1998 heeft bekleed. Kraaijeveld gaat met pensioen zodra de CAO-onderhandelingen voor de grootmetaal achter de rug zijn. Die liggen op dit moment stil omdat de vakbonden de gesprekken in ieder geval tot december hebben opgeschort uit protest tegen het kabinetsbeleid. Kraaijeveld kondigde zijn vertrek in november vorig jaar al aan.

De VVD'er Kamminga, die tussen 1981 en 1986 partijvoorzitter was, is sinds 1997 commissaris van de koningin in Gelderland en werd in 2002 voor een tweede ambtstermijn benoemd. Daarvoor was hij bestuurslid van makelaarsclub NVM en voorzitter van de werkgeverscentrale voor het midden- en kleinbedrijf, MKB Nederland. Zijn nieuwe werkgever FME-CMW is een prominent lid van de tegenhanger van MKB Nederland in het grootbedrijf, de werkgevercentrale VNO-NCW. Bij FME zijn, via 160 brancheorganisaties, 2.800 bedrijven aangesloten, samen goed voor 280.000 werknemers en 55 miljard euro omzet.

Kamminga is commissaris bij de Noordelijke Dagbladcombinatie (de uitgever van het Dagblad van het Noorden) en energiebedrijf Nuon. In het verleden was hij commissaris bij bankverzekeraar ING, bestuurder van de SER en lid van de Stichting van de Arbeid.

De Groninger Kamminga staat bekend als een rasnetwerker met veel contacten in Den Haag en Brussel. Hij combineerde zijn voorzitterschappen van de VVD en van MKB Nederland met het runnen van zijn eigen makelaarskantoor in Groningen, waar hij in de jaren zeventig ook gemeenteraadslid was. Hij stopte als makelaar toen hij naar Gelderland vertrok. Rond Kamminga's benoeming ontstond rumoer doordat uitlekte dat de Gelderse vertrouwenscommissie eigenlijk Ed Nijpels had willen voordragen. Toenmalig VVD-leider Bolkestein zou die benoeming hebben tegengehouden. Dat de VVD Gelderland kreeg was een kwestie van het onderling ruilen van provincies geweest tussen de regeringspartijen PvdA, D66 en VVD. Voor Kamminga was de D66'er Jan Terlouw commissaris van de koningin in Gelderland.