Janine Jansen

Wie, zoals Janine Jansen, furore wil maken met de zoveelste uitvoering van De Vier Jaargetijden van Vivaldi, moet opvallen. Zaterdag speelde Jansen, per trein naar Utrecht gereisd en op het perron opgewacht door jeugdige violisten, het deel De Herfst in muziekcentrum Vredenburg samen met honderden andere violisten tussen 4 en 16 jaar. Opvallend aan haar cd zijn ook de prachtige foto's van Janine Jansen, languissant poserend in een licht vervallen omgeving. Ze lijkt de echtgenote van Oblomov, de 19de eeuwse Russische romanfiguur die alleen maar lui was.

De Vier Jaargetijden klinkt in de Jansen-versie in een eigentijdse middle-of-the-road-stijl die ook iets van die wellustige loomheid uitstraalt. De verbeten scherpte en hoge tempi van sommige streng-authentieke opnamen zijn hier niet te horen, maar ook niet de ouderwetse grote bezetting. Janine's Vivaldi, slechts met acht musici, is een reis door het jaar die helder, intiem, levendig, contrastrijk en effectvol is, aangenaam, plezierig, elegant en speels. Het is die combinatie die opvalt. Virtuositeit is daarbij vanzelfsprekend maar staat niet opvallend voorop.

Naast Janine Jansen spelen ook familieleden mee: Maarten Jansen (cello) en Jan Jansen (orgel, klavecimbel). Maar niet elke Jansen in dit land is familie van Janine Jansen.

Vivaldi: The Four Seasons Decca 475 6188