Informatie AIVD bij verdachten

Informatie van de veiligheidsdienst AIVD is gelekt naar verdachten in de Utrechtse terrorisme-zaak. In deze zaak is vorige week in een woning van een Marokkaans gezin tevergeefs naar explosieven gezocht. Het gaat waarschijnlijk om gegevens die afkomstig zijn van de AIVD-medewerker die eind vorige week is gearresteerd op beschuldiging van het doorgeven van `staatsgeheimen'.

De Rijksrecherche doet onderzoek naar de vraag ,,of er informatie van de AIVD is terechtgekomen bij verdachten in het terrorisme-onderzoek'', zo bevestigt een woordvoerder van het landelijk parket. Een nadere toelichting kon hij niet geven. Bronnen bij het onderzoek zeggen dat er vermoedelijk van de AIVD afkomstige gegevens zijn aangetroffen bij een van de verdachten in de Utrechtse zaak, de 37-jarige Hassan. Om wat voor informatie het gaat is nog onduidelijk. Vrijdag zei een AIVD-zegsman dat het lek slechts ,,beperkt schade'' heeft opgeleverd.

Gisteren is er in de zaak van het `AIVD-lek' nog een 28-jarige man aangehouden die mogelijk de beschikking had over informatie van de geheime dienst. In totaal zitten er in die zaak nu vier mannen vast, onder wie de AIVD-medewerker. Een van de anderen zou informatie hebben doorgespeeld aan de 37-jarige Hassan.

Deze Hassan werd vorige week zondag gearresteerd, net als drie leden van een Marokkaans gezin. Het vermoeden bestond dat zij betrokken waren bij het vervoer van explosieven. De drie gezinsleden zijn vrijgelaten, en niet meer verdacht. Hassan zit nog steeds vast, net als de 30-jarige broer van de moeder van het gezin, die zaterdag werd aangehouden. Volgens diens advocaat, L. Zegveld, was hij naar Utrecht gekomen voor familiebezoek. De broer studeert Frans in Brussel en zou logeren bij een oudere zoon van het gezin in Overvecht.

Op het moment van zijn arrestatie was het Brusselse familielid in gezelschap van zijn 19-jarige neef Khalid, de jongere zoon van het gezin die eerder was vrijgelaten. Volgens advocaat Zegveld kreeg Khalid bij die arrestatie een pistool tegen het hoofd gedrukt, maar werd hij niet opnieuw meegenomen. Volgens de advocate ging het verhoor van de Brusselse man uitsluitend over diens relatie met Hassan. Volgens haar heeft hij Hassan twee keer gesproken. De laatste keer was in juli 2004, toen Khalid en Hassan naar Brussel kwamen, om samen naar het strand te gaan. Khalid kende Hassan van zijn werk bij Securop op Schiphol.