Goudschat van de Thraciërs gevonden

Bulgaarse archeologen hebben een Thracische goudschat gevonden. De ontdekking werd gedaan in een grafcomplex nabij de stad Sjipka, tweehonderd kilometer ten oosten van Sofia. In dat grafcomplex zijn afgelopen zomer al eerder gouden voorwerpen uit de tijd van de Thraciërs gevonden, zoals een 2400 jaar oud gouden masker. De Thraciërs bevolkten het huidige Bulgarije van 4000 voor Christus tot hun assimilatie met binnentrekkende Slaven in de achtste eeuw.

Volgens de leider van het archeologische team, Georgi Kitov, zijn 73 voorwerpen gevonden, waarvan er twintig van goud zijn. Het grafcomplex waar de schat werd gevonden – het grootste van de Thraciërs dat ooit in Bulgarije is aangetroffen – dateert van het eind van de vijfde of het begin van de vierde eeuw voor Christus. Het gaat om een complex van drie stenen kamers.

Onder de gevonden voorwerpen zijn een gouden krans, gouden sporen en rijk gedecoreerde zwaarden. Het graf ligt in de `Bulgaarse Vallei der Koningen' – zo genoemd om het grote aantal graven –, een verwijzing naar de vele faraograven in de Egyptische Vallei der Koningen.