`Geen bewijs voor band Irak met Al-Qaeda'

Amerika's minister van Defensie Rumsfeld heeft gisteren gezegd dat hij ,,geen enkel sterk, hard bewijs'' heeft gezien voor een relatie tussen het Irak van Saddam Hussein en het terreurnetwerk Al-Qaeda.

Maar later op de dag gaf Rumsfeld een verklaring uit, waarin hij zei ,,verkeerd begrepen'' te zijn en dat hij al sinds september 2002 heeft gezegd ,,dat er banden waren tussen Al-Qaeda en Irak''. Rumsfelds tegenstrijdige uitspraken zijn opmerkelijk omdat de vermeende relatie tussen het oude Iraakse regime en Al-Qaeda een van de motieven van president Bush was voor de oorlog tegen Irak.

Toen Rumsfeld gisteren, na afloop van een toespraak in New York, gevraagd werd naar die banden zei hij: ,,Ik heb het antwoord op die vraag in een jaar tijd op de meest verbazingwekkende manier zien bewegen in de inlichtingengemeenschap.'' Daarnaast, zei hij, ,,zijn er verschillen in de inlichtingengemeenschap over wat die relatie was''. ,,Voor zover mijn kennis strekt, ik heb geen enkel sterk, hard bewijs gezien dat de twee koppelt.''

In november 2002, in de aanloop naar de oorlog, zei Rumsfeld: ,,Er bestaat geen twijfel over dat er interacties zijn geweest tussen de Iraakse regering, Iraakse functionarissen en Al-Qaeda-leden. Zij hebben zich voor zover wij weten voorgedaan over een periode van acht tot tien jaar. Er zijn momenteel Al-Qaeda mensen in Irak.''

Na zijn opmerking gisteren dat er ,,geen enkel sterk, hard bewijs'' bestond, zei Rumsfeld later in een aparte verklaring dat hij zich altijd gebaseerd had op ,,punten die mij waren aangereikt door toenmalig CIA-directeur George Tenet''. Volgens die CIA-informatie was er ,,solide bewijs van de aanwezigheid van Al-Qaedaleden in Irak'' en ,,betrouwbare berichten over contacten op hoog niveau tussen Irak en Al-Qaeda'', aldus Rumsfeld.

Amerika's oud-bestuurder in Irak Paul Bremer heeft gisteren kritiek geuit op de regering-Bush door te zeggen dat de VS ,,nooit voldoende troepen op de grond'' in Irak hadden na de val van Saddam Hussein. In een rede zei hij dat de VS er ,,een grote prijs'' voor hebben betaald omdat ze daardoor niet de massale plunderingen konden tegenhouden. ,,We hebben een grote prijs betaald voor het niet kunnen stopzetten omdat het een sfeer van wetteloosheid schiep. We hebben er nooit genoeg grondtroepen gehad.'' In een verklaring aan The Washington Post zei Bremer later de aanpak van president Bush in Irak volledig te steunen.

j