Frei Otto krijgt prijs architectuur

De Duitse architect Frei Otto heeft in Groot-Brittannië de Royal Gold Medal for Architecture 2005 toegekend gekregen. Dit heeft het Royal Institute of British Architects gisteren bekendgemaakt.

Otto is bekend van onder meer het Olympisch Stadion van München met het gezichtsbepalende zwevende dak. Zijn denkwijze en techniek hebben grote invloed gehad op architecten als Norman Foster.

Het levenswerk van de in 1925 in de de Duitse provincie Saksen geboren Otto wordt gekenmerkt door het gebruik van lichtgewicht materialen en tentachtige dakstructuren. Zijn technieken hebben vooral in Japan navolging gekregen. Hij ontwierp behalve het Olympisch Stadion in München (1972), ook een sportcomplex aan de King Abdul Aziz University in Jeddah (1975-80, met Rolf Gutbrod en Ted Happold) en het Japanse paviljoen op de Hannover Expo 2000 (met de Japanner Shigeru Ban).

In Frans krijgsgevangenschap in de Tweede Wereldoorlog maakte de jonge piloot indruk door door de ingenieuze wijze waarop hij gebouwen wist te repareren met de meest eenvoudige materialen. Na 1945 studeerde hij aan de Technische Universiteit van Berlijn en deed hij een postdoctoraal onderzoek naar sociologie in de stedelijke omgeving aan de Universiteit van Virginia. Daar bezocht hij de ontwerpbureaus van vooraanstaande architecten als Erich Mendelsohn, Ludwig Mies van der Rohe, Eero Saarinen, Richard Neutra, Charles and Ray Eames and Frank Lloyd Wright.

Bij zijn zoektocht naar de lichtste, sterkste en meest elegante structuren voor gebouwen, liet Otto zich inspireren door voorbeelden uit de natuur. Hij deed onderzoek naar de verschijningsvormen van planten, krabben, vliegtuigen, tenten, ballonnen en vliegers. In 1964 stichtte Otto zijn eigen Instituut voor Lichtgewicht Structuren aan de Universiteit van Stuttgart.

De prestigieuze Britse Gold Medal for Architecture, die in 1848 is ingesteld door koningin Victoria, wordt jaarlijks toegekend aan een persoon of een groep van wie het oeuvre invloed heeft gehad op de internationale ontwikkelingen in de architectuur. Eerdere winnaars zijn architecten als Rem Koolhaas (2004), Frank Gehry (2000) en Le Corbusier (1953).