`Er zit geluid in je moeder, kind'

Een kind wil geen schaartje dat het niet doet. Dat willen de ouders en het moet van de warenwet. Speelgoed mag kinderen geen pijn doen. Met een speelgoedschaartje kan een kind zijn pink niet afknippen. De stompe messen van het plastic schaartje in een nieuw dokterskoffertje staan zelfs wijdbeens. Ze schuiven niet langs elkaar. Ook een regenworm heeft niets te vrezen van een kind dat met het schaartje buiten gaat spelen.

Het is een kinderdokterskoffertje van geplastificeerd papier. Wit met een rood kruis er op. Klassiek speelgoed maar nieuw in het assortiment van Difrax in Bilthoven. Difrax was gespecialiseerd in spenen en speelgoed voor baby's. Maar vanaf nu is er ook een `lijn' voor peuters van 4 tot 8 jaar. Theeserviesjes ondermeer en het dokterskoffertje. Er zit een thermometer in die het niet doet en onmogelijk nauwe lichaamsopeningen kan binnendringen. Er is een mondspiegeltje dat niet spiegelt, een injectiespuit die niet spuiten kan, een bloeddrukmeter die niet meet en een leeg plastic pillenpotje waar niets in kan want het

is hermetisch afgesloten. Heel veilig.

Maar ook het interessantste attribuut doet het niet. De stethoscoop. Een beugel met oordopjes die met slangetjes zijn verbonden aan het schijfje dat op je blote broertje kan worden gelegd om zijn hart te horen of zijn adem of de boterham met hagelslag in zijn maag.

Ja, was dat maar waar, je hoort niks, dokter. Alleen als je met een hard voorwerp op het schijfje tikt (waar bij een echte stethoscoop een membraan zit) komt er geluid door de slangetjes naar boven. Maar de fantastische geluiden in je broertje, je moeder en in je hond mag je niet horen van speelgoedfabrikant.

Dat is vreemd. Want een stethoscoop die het wel doet is net zo veilig voor een kind als een doofstomme. En een echte is opwindender en leerzamer speelgoed dan een nepper. Je kunt er zelfs mee horen hoe een opwindwekker muziek maakt van binnen.

Ja zeg! zal de Bilthovense speelgoedhandelaar protesteren bij het idee alleen al; wat denk je wel niet dat het gaat kosten als we een echte in dat koffertje doen?! Difrax laat het koffertje vullen in het goedkope speelgoedland China en spreekt in een persbericht over de nieuwste speelgoedlijn van `betaalbare prijzen'.

Toch heb ik een verrassing voor Sinterklaas en een tip voor op verlanglijstjes: een echte stethoscoop is helemaal niet duur. Sterker: voor de prijs van het dokterskoffertje (ongeveer 14 euro in de speelgoedwinkel) kunnen met een beetje geluk twee professionele stethoscopen worden aangeschaft.

Een apotheker wilde mij er een verkopen voor 140 euro. Maar op internet vond ik Henry Schein (www.henryschein.nl) in Utrecht, een postorderij voor doktersgereedschap. De goedkoopste stethoscoop, een `nursescope', kost bij Schein 6 euro en er is keus in drie kleuren slangetjes, rood, blauw of zwart. Een tweezijdig werkende stethoscoop kost wat meer, maar nog altijd minder dan het speelgoedkoffertje met dingen die het niet doen.

Ik zie vaker dat goed werkende producten die helemaal niet gemaakt zijn om mee te spelen, goedkoper zijn dan spullen in de speelgoedwinkel. En wel mooier en veel minder kwetsbaar.

Een ontroerend klein rood waterpomptangetje – ja, je kunt er je zusje pijn mee doen, maar het hoeft niet – kost minder dan een setje plastic speelgoedgereedschap waar niks mee kan en dat alleen maar verschrikkelijk lelijk is. Soms piept het. Een piepende hamer!

En dokters, echte, zijn die wel altijd goed bij hun hoofd? Op de internetsite van Henry Schein staat iets grappigs. Dokters sturen hun stethoscoop wel eens terug na een tijdje gebruiken. Dan doet hij het niet meer, ze horen niks. Nee logisch. De gaatjes zijn verstopt. Met oorsmeer. De leverancier: houd de gaatjes schoon. Dat weet een kind. Maar dokters moet je dat soms leren.