Er moet toch een koper zijn

Of ze het nou leuk vindt of niet, de 32-jarige Dimf Ghijsels is de perfecte illustratie van de veranderde huizenmarkt. Vier jaar geleden, op het hoogtepunt van de huizengekte, kocht ze een appartement van tachtig vierkante meter in een Amsterdams steegje. Hoewel de woning geen deuren kent tussen woonkamer, keuken, slaapkamer of de inloopkast die ze als werkkamer gebruikte en naar eigen zeggen ,,vrij donker'' is, had ze er wel wat voor over. 510.000 gulden betaalde ze volgens het kadaster, 231.000 euro. Ze had er veel moeite voor gedaan, vertelde ze twee weken geleden nog in de eerste aflevering van het nieuwe TV Makelaar-seizoen. Haar appartement had een paar dagen te koop gestaan.

In Amsterdam is de prijsontwikkeling fors afgevlakt, en nu wil Ghijsels het huis verkopen voor 237.500 euro. Ze is 25 kijkers verder, maar zonder ook maar één bod. Dat vat ze op als ,,een persoonlijke belediging'', en daarom roept ze de hulp in van dit RTL-programma. RTL haalt met dit programma's hoge kijkcijfers: ruim 1,1 miljoen per week. Daar zou toch een koper tussen moeten zitten.

Ook Ghijsels' makelaar verleent assistentie. Hij geeft als verklaring voor de onverkoopbaarheid van het pand dat ,,onderhandelen weer in de mode is'', ,,er gruwelijk veel aanbod'' is en ,,mensen denken: ho ho ho, een kleine correctie op z'n tijd mag ook wel''.

RTL weet dit en speelt er met hulp van twee makelaarskantoren handig op in. Was de aankoop nog de rode draad van vorige seizoenen, vanaf nu verkoopt TV Makelaar ook. Het programma is daarmee twee keer zo lang geworden en roept de hulp in van een verkoopstyliste die voor 300 euro lampen mag ophangen, verse bloemen op tafel zet en nuttige tips geeft: laat het huis er niet verlaten uitzien, maak het bed normaal op en liever géén planten dan dooie planten. De nieuwe tweede presentator Sybrand Niessen stelt kritische vragen maar weet geen enkele van de kijkers tijdens de georganiseerde open dag voor het appartement-in-de-steeg te enthousiasmeren.

Hoewel hij dat zelf vertaalt in ,,fantastisch nieuws'' en ,,laaiend enthousiasme'', moet ook Niessen aan het einde van het programma constateren dat eigenaar Dimf Ghijsels ,,nog geen stap verder is''. Vanochtend stond het huis nog steeds te koop. Vanavond nieuwe huizen in de verkoop. Met dezelfde marktomstandigheden.

De TV Makelaar, RTL4, 20.30-21.30u.