`De buren hadden nog vaker kunnen bellen'

Vierhonderd mensen namen gisterenavond in Alphen aan den Rijn deel aan de stille tocht ter nagedachtenis aan de vermoorde peuter Savanna.

Monique Visser loopt met haar twee dochters mee. ,,Wij komen vooral uit medegevoel met de nabestaanden, niet uit protest. Toch vind ik dat de instanties hier hebben gefaald.'' Een vriendin van Monique Visser woont in dezelfde flat als het vermoorde meisje. ,,De buren hebben zat signalen uitgezonden. Er waren al twee kinderen uit dit gezin uit huis geplaatst.'' Haar dochter Nicoline vraagt zich ook af waarom jeugdzorg niet heeft ingegrepen. ,,Zodra het een beetje goed ging, nam de controle af. Maar de buren hoorden Savanna vaak huilen.''

In Alphen aan den Rijn is gisteravond een stille tocht gehouden ter nagedachtenis van de 3-jarige peuter Savanna. Het lichaam van het meisje uit Alphen werd twee weken geleden in Holten aangetroffen in de kofferbak van een auto. In de auto zaten de moeder van het meisje, haar echtgenoot en haar jongste kind, een baby van vier maanden. Het gezin stond onder toezicht van jeugdzorg. De moeder is aangehouden. De hulpverleners vonden dat het juist de laatste tijd beter ging. De buren van de moeder zeggen dat ze wisten dat het meisje werd mishandeld. Ze zeggen herhaaldelijk naar de politie te hebben gebeld, maar die zou niet op de klachten hebben gereageerd. De kinderbescherming in Noord-Holland, waar Savanna onder toezicht stond, ging hier vrijdag in deze krant tegenin. De moeder was behandeld, Savanna was een tijd uit huis geplaatst geweest en de hulpverlening was na de klachten van de buren intensiever geworden. Staatssecretaris Ross-Van Dorp (Volksgezondheid) heeft de Inspectie voor de Jeugdzorg gevraagd onderzoek in te stellen naar de hulpverlening aan het gezin van Savanna.

De stille tocht gisteren voerde naar de begraafplaats waar Savanna vorige week donderdag werd begraven. Daar riep burgemeester Schoof van Alphen aan den Rijn op om altijd te blijven reageren wanneer een kind in nood is.

De vereniging tegen Zinloos Geweld liep ook mee in de tocht. ,,Het is heel triest dat dit is gebeurd. Maar wie is er nou verantwoordelijk? Je kan niet zomaar iemand aanduiden, dat werkt zo niet'', zegt penningmeester John Heijsters. ,,De buren hadden bijvoorbeeld nog vaker kunnen bellen.''

Voor Tashylla Hernandez en haar zus Shanouka is het wel duidelijk wie de schuld treft. ,,Ik ben hier uit protest tegen jeugdzorg en de overheid. Jeugdzorg had eerder moeten ingrijpen. De buren hebben vaak genoeg gebeld.'' ,,De overheid mag niet bezuinigen op zorg, je ziet wat er dan gebeurt'', valt Shanouka haar zus bij.