Boonstra en Hunter investeren in Koop

Voormalig Philips-topman Cor Boonstra en Luxaflexfabrikant Hunter Douglas zijn bereid tientallen miljoenen euro's te investeren in het bouwconcern Koop Holding, een van de belangrijkste verdachten in de rechtszaak tegen de bouw die vandaag begint.

Koop Holding wilde vanmorgen alleen bevestigen dat er gesprekken gaande zijn met de twee partijen, maar wil verder geen commentaar geven zolang de onderhandelingen gaande zijn. Hunter Douglas wilde alleen zeggen dat er binnenkort een persbericht komt van een `consortium'. Wie er in dit consortium plaatsnemen wilde het bedrijf niet zeggen.

De investeringsplannen werden vanmorgen gepubliceerd in Het Financieele Dagblad. Volgens de zakenkrant willen Boonstra en Hunter Douglas, het bedrijf waar Boonstra commissaris is, ruim 50 miljoen euro investeren in Koop. In ruil voor deze geldinjectie zouden zij een belang krijgen van 50,1 procent in het bedrijf, dat bijna vijfduizend werknemers heeft en wereldwijd actief is. De investering lijkt door de omvang en het aandeel dat beide investeerders krijgen op een reddingsactie voor Koop.

De transactie komt bovendien op een opmerkelijk moment. Koop is een van de belangrijkste ondernemingen in de bouwfraude. Vandaag begint de grote rechtszaak over het schandaal waarbij de dochterondernemingen van vier van Nederlands grootste bouwers: Koop, Heijmans, VolkerWessels en BAM, door justitie onder vuur worden genomen.

Van de vier is Koop het meest omstreden. In 2001 werd via de schaduwadministratie van het Groningse Koop Tjuchem de zaak aan het rollen gebracht. Sindsdien heeft bestuurder Henk Koop, nu nog enig aandeelhouder van de holding, er niets over willen zeggen. Ook niet nu hij hoofdverdachte is in zaak met 22 ten laste gelegde feiten.