Ahrend ziet af van overname van Gispen

De voorgenomen overname van kantoormeubelenproducent Gispen door branchegenoot Ahrend gaat niet door. De overnamegesprekken zijn mislukt, zo maakte beide bedrijven gisteren bekend.

Media augustus maakte Ahrend bekend met Gispen overeenstemming te hebben bereikt om voor een onbekend bedrag alle aandelen over te nemen. Bij het boekenonderzoek dat hierop volgde, bleek echter dat de omzetontwikkeling bij Gispen sterk achterbleef bij wat Ahrend was voorgespiegeld, zo meldt een ingewijde. Ahrend wilde daarop de afgesproken overnameprijs verlagen, maar daar voelde de directie van Gispen niets voor.

Directeur Peter Veer van Gispen zegt dat hem niets bekend is van tegenvallers bij het boekenonderzoek. ,,De reden dat wij de onderhandelingen afgelopen vrijdag hebben beëindigd is dat gaandeweg duidelijk werd dat, gezien de moeilijke omstandigheden in de kantoormeubelmarkt, een veel diepgaandere integratie met Ahrend noodzakelijk was dan ons aanvankelijk voor ogen stond, om werkelijk te kunnen profiteren van de samenvoeging van de twee bedrijven.''

Van het oorspronkelijke plan om Gispen min of meer zelfstandig binnen Ahrend te laten opereren, zou zo weinig terechtkomen, zegt Veer. ,,Onze kracht zit in het maken van klantspecifieke ontwerpen. Maar als we door de integratie met Ahrend de flexibiliteit van onze productie kwijtraken, is ook een belangrijk deel van onze meerwaarde weg. Dan gaat onze identiteit verloren.'' Volgens Veer was Ahrend dan ook vooral geïnteresseerd in de overname van het merk Gispen.

Een woordvoerder van Ahrend wil geen commentaar geven.

De aankondiging van de overname van Gispen door Ahrend volgde nog geen half jaar nadat de vier zittende directieleden Gispen voor een onbekend bedrag hadden overgenomen van de vorige eigenaar, de Deense Skandinavisk Group. Eén van de argumenten voor de overname door Ahrend was dat Gispen daarmee kapitaalkrachtiger kon worden. Volgens Veer komt Gispen door het mislukken van de overname niet in acute financiële nood. ,,We redden het zelfstandig ook. We hebben bijvoorbeeld onlangs nog een aantal mooie orders geboekt in Engeland. Dus er is geen financiële noodzaak om overgenomen te worden.''

Gispen (300 werknemers, omzet 50 miljoen euro) is een stuk kleiner dan Ahrend, dat vorig jaar met 1.000 werknemers 375 miljoen euro omzet behaalde.