Winst voor oppositie in Slovenië

In Slovenië zijn gisteren de parlementsverkiezingen uitgelopen op een nederlaag voor de centrum-linkse Liberaal-Democratische Partij LDS, die het land met een korte onderbreking twaalf jaar heeft bestuurd.

Die nederlaag werd verwacht sinds de centrum-rechtse oppositie bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in juni de regerende coalitie al versloeg; ze veroverde toen vier van de zeven Sloveense zetels.

De drie partijen van de regerende coalitie, de LDS, de Verenigde Lijst van Sociaal-Democraten ZLSD (de ex-communisten) en de bejaardenpartij DeSus, kregen gezamenlijk 36,99 procent van de stemmen, en 37 van de 90 zetels in het parlement. Ze bleven daarmee net achter op de oppositionele coalitie van de centrum-rechtse Sloveense Democratische Partij (SDS) en de partij Nieuw Slovenië NSi, die samen 38 procent van de stemmen en 38 zetels in het parlement kregen. Verwacht wordt dat president Janez Drnovšek de leider van de SDS, Janez Janša, zal vragen een nieuwe regeringscoalitie samen te stellen. Zijn partij kreeg gisteren met 29,1 procent van de stemmen bijna twee keer zo veel stemmen als vier jaar geleden (15,8 procent) en werd de grootste in het parlement, met 29 zetels (tegen de LDS 23 zetels).

Janša zal zich voor een coalitie waarschijnlijk wenden tot de nationalistische Volkspartij SLS, die gisteren 6,86 procent van de stemmen en zeven zetels kreeg. De SLS heeft op het laatste moment flink gewonnen in vergelijking met de recente peilingen; ze dankt dat mogelijk aan de stunt die de leiders van de partij op 22 september aan de grens met Kroatië uithaalden. In een gebied waarop beide landen aanspraak maken weigerden ze Kroatische douaniers hun papieren te laten zien, waarna ze werden opgepakt. Er volgde een kort internationaal conflict dat de SLS, die volgens de peilingen mogelijk niet meer in het parlement zou terugkeren, bij de verkiezingen mogelijk heeft gered.

Premier Rop, leider van de LDS sinds Janez Drnovšek president werd, gaf gisteren zijn nederlaag toe. ,,Het lijkt me zeer waarschijnlijk dat de LDS in de oppositie gaat.''

In het buitenlands beleid zal onder een regering-Janša weinig veranderen. Alle grote partijen zijn voor toetreding van Slovenië tot de eurozone in 2007 en voor geleidelijke privatisering van staatsbedrijven in de telecommunicatie-, verzekerings-, bank- en energiesector. Janša zei gisteren dat ,,ons beleid een voortzetting wordt van wat goed is en een wijziging van zaken waar niet iedereen van de vooruitgang profiteert''.