Weer man opgepakt om terrorisme

In de zaak van de op explosieven doorzochte Utrechtse woning van een Marokkaans gezin is zaterdagavond opnieuw een arrestatie verricht. De in Utrecht aangehouden 30-jarige man wordt verdacht van betrokkenheid van terroristische activiteiten.

Het openbaar ministerie wilde vanochtend geen nadere toelichting geven op de arrestatie dit weekeinde. De man wordt formeel verdacht van het vervoer en bezit van explosieven. Dat is dezelfde verdenking als die werd geuit tegen de drie leden van het gezin en de 37-jarige man die vorige week zondag werden opgepakt. Naar verluidt zijn de arrestanten bekenden van elkaar.

In de toen doorzochte woning werden geen explosieven gevonden en het gezin werd door justitie vrijgelaten en vrijgepleit. De 37-jarige man die op straat werd opgepakt, zit nog vast. Zijn detentie werd vrijdag voor tien dagen verlengd.

Volgens justitie bestond het vermoeden, zo verklaarde de woordvoerder van het landelijk parket vrijdag, dat er explosieven in het huis zouden worden gebracht, zonder dat de bewoners daarvan op de hoogte waren.

De informatie die leidde tot de verschillende arrestaties, ook die van afgelopen zaterdag, is afkomstig van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Justitie is drie weken met het onderzoek bezig. Deze week neemt het openbaar ministerie het besluit of de nieuwe verdachte (die niet woonachtig is in Utrecht), wordt voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Het lijkt erop dat de zaak niet te maken heeft met het beveiligingsbedrijf Securop dat op de luchthaven Schiphol werkt. Vorige week deed de 19-jarige zoon van het gezin in Utrecht de suggestie dat zijn arrestatie verband hield met zijn werkzaamheden voor dat bedrijf vorig jaar. Op een foto die hem door de politie was voorgehouden herkende de jongen een ex-collega bij Securop. Volgens bronnen bij het onderzoek is die eventuele relatie niet relevant voor het onderzoek.