Vice-president Iran wil weg

De Iraanse hervormingsgezinde vice-president Mohammad Ali Abtahi heeft zijn ontslag aangeboden wegens meningsverschillen met het conservatieve parlement. Dat heeft het Iraanse persbureau ISNA vandaag gemeld. Abtahi, een van zes Iraanse vice-presidenten, is verantwoordelijk voor de betrekkingen tussen de regering en het parlement. Het was vanmiddag niet bekend of president Mohammad Khatami zijn ontslag ook inderdaad zal aanvaarden.

Abtahi heeft Khatami laten weten, aldus ISNA, dat hij al lange tijd geleden tot de conclusie is gekomen zijn werk niet meer naar behoren te kunnen doen. Daarom bood hij nu zijn ontslag aan.

Abtahi's mededeling volgde op het besluit van het Iraanse parlement van gisteren om de hervormingsgezinde minister van Vervoer, Ahmad Khorram, af te zetten.

In een vraaggesprek met NRC Handelsblad zei de openhartige Abtahi vorige maand al ,,hopelijk deze baan snel vaarwel te kunnen zeggen'' omdat in het conservatieve parlement niemand meer naar hem luisterde.