Vermogen in 5 jaar eenvijfde gedaald

Het vermogen van Nederlandse huishoudens ligt door de forse koersverliezen op aandelen van de afgelopen jaren 20 procent lager dan in 1999. Dat concluderen onderzoekers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een vandaag gepubliceerd onderzoek. Het vermogen van de huishoudens nam in de periode 1994 tot 1999 jaarlijks met gemiddeld ruim 9 procent toe tot 840 miljard euro. Vervolgens nam dit in de jaren 2000-2002 met een kwart af door de ingezakte aandelenmarkten. Vorig jaar was sprake van enig herstel. De schulden van de Nederlandse huishoudens stegen over de afgelopen tien jaar met gemiddeld ruim 12 procent per jaar. Daarmee kwam het totale schuldbedrag vorig jaar uit op 490 miljard euro. Het grootste deel hiervan bestond uit hypothecaire leningen. Bijna 90 procent van de eigen woningen was vorig jaar belast met een hypotheek.