Topscorer Kalou wil Nederlands paspoort

Salomon Kalou wil graag Nederlander worden. De 19-jarige voetballer uit Ivoorkust heeft de clubleiding van Feyenoord gevraagd de mogelijkheden te onderzoeken om een naturalisatieprocedure te beginnen.

Normaal gesproken komt een buitenlander pas in aanmerking voor de Nederlandse nationaliteit als hij een periode van vijf jaar onafgebroken in Nederland heeft gewoond. Indien een buitenlander met een Nederlander is getrouwd dan kan na drie jaar een paspoort worden aangevraagd.

Kalou is op dit moment circa anderhalf jaar in Nederland woonachtig. De topscorer van de eredivisie (acht goals) zou gebruik kunnen maken van een speciale procedure als hij aan kan tonen dat er een bijzonder belang voor Nederland met zijn naturalisatie is gediend. Dan moet zowel de sportkoepel NOC*NSF als het ministerie van VWS een positief advies geven. In het verleden zijn sporters als Tornado-zeiler Mitch Booth, hardloopster Lornah Kiplagat en badmintonspeelster Yao Jie Nederlander geworden.

Kalou heeft laten weten dat hij een optreden in het Nederlands elftal wel ziet zitten, zeker ook omdat Marco van Basten bondscoach is. De voormalige steraanvaller van Ajax en AC Milan zei vrijdag in Zeist dat hij het Nederlandse staatsburgerschap van Kalou zeer op prijs zou stellen. ,,Dan heb ik er weer een goede aanvaller bij'', gaf Van Basten aan.

Feyenoord-coach Ruud Gullit hield zich gisteren na de wedstrijd tegen FC Den Bosch (4-2) op de vlakte. ,,Iedereen heeft het over de naturalisatie van Kalou, maar ik weet van niets. Volgens mij is er ook nog geen procedure begonnen. Ik bemoei me er ook niet mee.'' Gullit zou het wel begrijpen als Kalou voor Nederland kiest. ,,Ik heb wel eens gehoord dat internationals uit Ivoorkust na een slechte wedstrijd een maand in militaire dienst moeten. Dan lijkt mij de keuze niet moeilijk.''