Toast smaakt naar diesel in huis Blair

Hij wil nog vijf jaar premier zijn, maar heeft óók al plannen voor daarna: Tony Blair en zijn vrouw Cherie hebben alvast een huis gekocht aan een pleintje ten noorden van Hyde Park. Bij alle politieke verwarring vechten verwondering en leedvermaak om voorrang in de reacties op de geplande verhuizing.

Een huis van 3,6 miljoen pond (5,4 miljoen euro)? Maar niet écht groot, op een niet al te chique locatie, ingeklemd tussen twee uitvalswegen, zodat ,,'s ochtends je toast naar diesel smaakt'', zoals een buurtbewoonster zei? Waar doen ze het van? Moet een linkse premier wel zoveel geld besteden aan een huis? De Britten hebben zich gretig op zulke vragen gestort.

De financiële reputatie van Cherie, die gevallen zou zijn voor het adres 29 Connaught Square, lijkt niet beter geworden. Toen ze in 1997 naar Downing Street verhuisde, verkocht zij hun huis in Islington. Maar zo liep ze honderdduizenden ponden mis, want de markt begon daarna aan een onstuimige groei. Juist nu de piek bereikt lijkt, koopt ze een huis dat al drie jaar op de markt is, en, zeiden aanstaande buren, ,,surely te duur'' is.

Niet dat de Blairs zich de hypotheeklast (zo'n 12.000 pond per maand) niet kunnen veroorloven. Blairs memoires zullen hem enkele miljoenen ponden opleveren, terwijl hij een fortuin kan verdienen met lezingen. Cherie, als advocaat goed voor een paar ton, houdt nog eens zo'n bedrag over aan haar eigen boek over premiersvrouwen, The Goldfish Bowl. Ze is net begonnen aan een lezingentrip in Amerika, à 30.000 dollar. Niettemin, voor 3,6 miljoen hadden ze veertig huizen kunnen kopen in Sedgefield, Tony's kieskring in het noordoosten, becijferde The Sun, die zich opwierp als krant van de gewone Brit, die Blair een betere toekomst belooft.

En wat krijgen ze voor 3,6 miljoen? Geen voortuin en een mini-`patio' achter. Een mooi trappenhuis, en vijf verdiepingen, maar weinig licht. Om de hoek een paar chique winkels en restaurants, maar óók de Edgware Road, bijgenaamd Klein Libanon, en voor de deur veel taxi's voor wie dit plein een sluiproute is. Hoewel, dat zal wel snel afgelopen zijn, als de beveiliging van de ex-premier eenmaal is geïnstalleerd. ,,Afgezien van zijn politics lijkt Tony me een decent enough chap'', zei een bewoner. Maar het prettigst leek hem toch de bewaking: wildplassen en graffiti is er hier dan niet meer bij, zei hij.