Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Vooruitblik op het debat, morgennacht, tussen de Amerikaanse vice-presidentskandidaten Cheney en Edwards. Ned.2, 18.20-19.05u.

Netwerk. De Nederlandse Hester van Nierop werd in 1998 in Mexico vermoord, zoals vele vrouwen. Geen van de daders van de honderden moorden op vrouwen werd gearresteerd. De ouders van Van Nierop reisden zes jaar na de moord naar Mexico waar ze spraken met politie en ouders van andere slachtoffers. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova/Den Haag vandaag. Een gesprek tussen Kamerlid Coskun Çörüz (CDA) en Vincent Maas, directeur van de justitiële jeugdinrichting Hardeveld, over de voorgenomen bezuinigingen op jeugdgevangenissen. En aandacht voor besnijdenis bij jongens. Ned.3, 22.20-23.05u.

DOCUMENTAIRE

Dokwerk: Mojave. In het onherbergzame landschap van de Mojave-woestijn in het zuidwesten van de VS hebben de bewoners zich teruggetrokken om zo min mogelijk te maken te hebben met de moderne beschaving. Documentairemaker Chris Teerink geeft antwoord op de vraag waarom de bewoners de essentie van het bestaan menen te vinden in de leegte van de woestijn. Ned.3, 21.00-22.00u.

KUNST & CULTUUR

NPS Dans: Van Manen special. Zie tv-vooraf. Ned.3, 0.00-0.50u.

VERMAAK

PaPaul. Paul de Leeuw begint een nieuw seizoen. Zijn dagelijkse PaPaul is iets anders van opzet, zo zal er vanaf vandaag ook publiek aanwezig zijn bij de opnamen. De Leeuw wil, zo zegt hij zelf, als een Oprah Winfrey (hij is ruim twintig kilo afgevallen) het goede uit zichzelf halen én uit zijn medemens. Elke vrijdag ontvangt de presentator mensen die hij lang geleden te gast had in zijn tv-programma's De Schreeuw van de Leeuw en Laat de Leeuw. Bob en Annie de Rooy kijken op vrijdag terug op het showbizznieuws van tien jaar geleden. Ned.3, 20.00-20.30u.

FILM

American Pie 2 (James B. Rogers, 2001, VS). Puberale vervolgklucht grossiert andermaal in seksueel gestuntel. Vijf jongens uit Michigan zitten achter meisjes in bikini aan. SBS6, 20.30-22.30u.

A Time to Kill (Joel Schumacher, 1996, VS). Pamflettistische verfilming van romandebuut van John Grisham (The Client, The Firm) over het proces tegen een zwarte man (Samuel L. Jackson) die in het blankste district van Mississippi de twee blanke verkrachters van zijn dochtertje doodschoot. Al snel doen de feiten er minder toe dan de macht van de Ku Klux Klan en van zwarte pressiegroepen. Film wil kijker ergens van overtuigen, maar het is niet helemaal duidelijk van wat. Met Matthew McConaughey en Sandra Bullock. Net5, 21.10-23.50u.

Dernier été (Robert Guédiguian & Frank Le Wita, 1981, Frankrijk). Regiedebuut werkt vooral als sfeerschets van de desoriëntatie van Franse jongeren in de door werkloosheid beheerste provincie. Als vanzelf raken ze op het criminele pad. TV5, 22.30-0.05u.

Dirty Mary, Crazy Larry (John Hough, 1974, VS). Achtervolgingen per auto vormen hoofdschotel van film waarin coureurs Peter Fonda en Adam Roarke en groupie Susan George een supermarkt beroven. BBC1, 1.20-2.55u.

Three Ring Circus (Joseph Pevney, 1954, VS). Gemiddelde aflevering uit reeks kluchten met Dean Martin en Jerry Lewis. Ex-soldaten gaan in het circus werken. Ook met Zsa Zsa Gabor. Morgen, SBS6, 15.25-17.20u.

RADIO

De Avonden. Tekenaar Dick Bruna verzorgt het gesproken uitzicht, schrijver David Sandes bericht vanuit Parijs. Een gesprek met kunstcriticus Hans den Hartog Jager over zijn boek Verf waarin gesprekken staan met hedendaagse schilders over hoe ze werken. Tegen het eind aflevering 105 van het Philips Holland Indië Archief. 747AM, 21.02-23.00u.

Casa Luna. Gast Philippe Remarque, oud-correspondent voor de Volkskrant in Duitsland, spreekt over de protesten tegen het Duitse regeringsbeleid, de herdenking van de val van de muur (deze maand 15 jaar geleden) en hoe prettig en aangenaam het is om in Duitsland te wonen en te zijn. Radio 1, 0.02-2.00u.

Desmet live. Met Erik-Jan Zürcher, hoogleraar Turkse talen en culturen aan de Universiteit van Leiden, over Turkije en de toetreding tot de Europese Unie. Historicus Maarten van Rossem vergelijkt George W. Bush en presidentskandidaat John Kerry met de oud-presidenten D.D. Eisenhower en J.F. Kennedy. En Max Pam als Kabouter Wáárom. Morgen, 747AM, 14.02-15.45u.