Stolojan uit de race in Roemenië

Theodor Stolojan, kandidaat namens de oppositie bij de presidentsverkiezingen in Roemenië op 28 november, heeft zich – officieel om `gezondheidsredenen' – teruggetrokken. Maar zijn politieke bondgenoten zeggen dat de liberaal Stolojan wordt afgeperst en bewust `kapot wordt gemaakt' in een lastercampagne van de sociaal-democratische regeringspartij.

Bij de presidentsverkiezingen – er wordt overigens ook een nieuw parlement gekozen – is namens de sociaal-democratische PSD huidig premier Adrian Nastase kandidaat voor het presidentschap.

Nastase beschuldigde Stolojan eerder dat hij door de Roemeense mafia wordt gesteund en noemde zijn belangrijkste uitdager een `pop in de handen van Traian Basescu'. Basescu, burgemeester van Boekarest, is Stolojans politieke medestander in de oppositionele coalitie-alliantie van Stolojans Nationale Liberale Partij en de door Basescu geleide Democratische Partij.

,,We verliezen een sterke presidentskandidaat in deze lastercampagne,'' reageerde Basescu gisteren op een persconferentie waar hij zichzelf als nieuwe presidentskandidaat naar voren schoof. Volgens hem werd Stolojan door de PSD gechanteerd met een corruptiezaak uit zijn tijd als premier van Roemenië in het begin van de jaren zestig. De stress zou zijn gezondheid schaden, reden waarom hij zich heeft teruggetrokken.

Volgens presidentskandidaat Nastase heeft Roemenië met hem ,,de beste kansen op toetreding tot de Europese Unie''. Roemenië hoopt in 2007 lid te worden van de EU. De toetreding is het centrale thema bij de verkiezingen van eind november. De oppositie onder voormalig scheepskapitein Basescu belooft de strijd aan te gaan ,,met een smerig systeem waarin politieke rivalen worden kapot gemaakt,' zegt Basescu. ,,Maar míj maken jullie niet kapot.''

Nastase ontkent dat zijn regeringspartij Stolojan afschildert als politicus met vuile handen en noemt Basescu's uitlatingen 'onverantwoordelijk'. Bij de verkiezingen hoopt overigens de huidige president Ion Iliescu in de Senaat te worden gekozen.

Waarnemers in Roemenië geloven niet dat de kansen van de oppositie om de sociaal-democraten uit de macht te verdrijven, door Stolojans terugtrekking ernstig worden geschaad. Stolojan is een gerespecteerde technocraat, Basescu wordt gezien als een betere politicus. ,,Basescu is de enige politicus die Nastase kan verslaan'', zo oordeelde de gerespecteerde commentator Cornel Nistorescu.