Smulpoes en hondsheerlijk

Veel huisdieren worden vandaag, op Dierendag, extra verwend. Bijvoorbeeld met een van de vele verwenblikjes uit de supermarkt. Maar wil de poes wel brokjes `met krab in een fijne saus'?

Maar dat is lekker! Vis delicatesse van geroosterde stukjes vis overgoten met een saus. Of Provençaalse kip, ragout van lamsvlees en stoofpotje van rundvlees. En dat is nog maar een greep uit wat Gourmet Gold te bieden heeft.

Gourmet Gold is geen merk van exclusieve kant-en-klaarmaaltijden, maar van kattenvoer. Het zit in kokette, goudkleurige blikjes, met op het etiket een beeldschone, witte poes met gouden ogen. Volgens fabrikant Purina, een onderdeel van Nestlé, strekt Gourmet Gold tot de ultieme verwennerij van de veeleisende poes.

De industriële kattenetenkokerij biedt voor elke poes wat wils, voeding voor jonge poezen, voor hele jonge poezen, voor de kat op leeftijd, voor te dikke poezen, voor katten met hartproblemen en voor poezen die last hebben van een allergie. De huis-, tuin- en keukenkat kan bij Felix terecht of bij Tom Poes. Het kan niet anders of aan de top van de verwenmarkt moet er emplooi zijn voor een dierentraiteur. De naam `smulpoes' is al vergeven. `Miauwmenu' is misschien wat, of `hondsheerlijk'.

Honden zijn weliswaar minder kieskeurig als het om eten gaat, maar ook een hond wil wel eens culinair worden verwend. De producent van Cesar, voedsel voor honden, blijft dan ook niet achter. `Menu Culinaire' staat er op het eveneens goudkleurige kuipje. Op het etiket staat een aandoenlijk wit hondje, het rechterpootje omhoog en het rode tongetje verlekkerd uit zijn bek. Daar is ook alle reden toe, want zijn dagelijkse portie voer is `met kalfsvlees en gevogelte in fijne saus'.

Wat de fijne saus is, wordt niet duidelijk. Misschien is het wel morilles-truffelsaus, die zou goed bij zowel het kalfsvlees als het gevogelte passen. Op de onderkant van het kuipje smaakt het in de kleine lettertjes een stuk minder lekker. Cesar bestaat uit vlees – 4 procent kalfsvlees en 4 procent kalkoen – en dierlijke bijproducten.

De vermelding `dierlijke bijproducten' heeft de vaagheid die bij de doorgewinterde etikettenlezer argwaan oproept. Bij navraag blijkt het alles, maar dan ook alles, te kunnen zijn wat mensen niet willen of niet kunnen eten. Verhit, vermalen dan wel verpulverd is het geschikt gemaakt voor consumptie door dieren.

Het verbergen van de ware aard en omvang van dierlijke bijproducten is om de gevoelens van het baasje te ontzien, die willen liever niet weten wat hun lieveling echt lekker vindt. Honden en katten lezen geen kleine lettertjes en als ze kleine lettertjes zouden lezen, dan zouden de dierlijke bijproducten breed worden uitgemeten als smakelijk en voedzaam.

Mensen hebben de neiging de eigen eetvoorkeuren te projecteren op hun huisdieren. Ze kopen brokken in vrolijke kleuren, die dieren zelf nauwelijks kunnen waarnemen. Ze zetten voedsel voor dat smakelijk ruikt, terwijl dierlief daar heel anders over denkt. Ze zijn teleurgesteld als hun poes het versgekookte verwenvisje alleen naar binnen wil werken met een lik Kittekat.

De culinaire domesticatie van het huisdier kan ver gaan. Bij de slager trof ik ooit een vegetarische bekende. Zij voelde de behoefte haar aanwezigheid onder vleeseters te verklaren. Tevergeefs had ze geprobeerd haar kat op een vegetarisch dieet te zetten. Het was jammerlijk mislukt. Poezen hebben niet veel op met varkens in nood. Met spijt had ze zich moeten verzoenen met de carnivore inborst van haar huisdier. Ethisch gezien was biologisch vlees de op een na beste optie, ze kocht nu hart voor de kat bij de ecologische slager.

Met een appèl op de menselijke drijfveren wordt dierenvoedsel aan de man gebracht, een beroep op het verantwoordelijkheidsgevoel (`gebalanceerde voeding voor een gezond beest'), op het sentiment (`je kat verdient het om te worden verwend'), maar vooral met het beroeren van de menselijke eetvoorkeuren (`met krab in een fijne saus').

Veel dieren zijn vandaag extra verwend. Als het niet met een leuk speeltje is, met een zacht hondenkussen, een nieuwe kattenbak of een rulle hondenhanddoek dan is het wel met een e-mailkaart of een ongevallen- en ziektekostenverzekering. En op de vismousse heeft het baasje, net als in de advertentie, een takje peterselie gelegd. Dierendag is mensendag.