Politie houdt kopstukken ETA in Zuid-Frankrijk aan

In een grootscheepse actie van de Franse en Spaanse politie is gisteren de top van de Baskische terreurbeweging ETA gearresteerd.

In een boerderij in het zuiden van Frankrijk, tussen Bayonne en Pau, werd Mikel Albizu Iriarte, alias Mikel Antza (43), samen met zijn vrouw opgepakt. Mikel Antza wordt beschouwd als de huidige leider van de ETA, zijn vrouw als de aanvoerder van een deel van de terreurcommando's. Daarnaast werden nog negentien personen in Frankrijk en Spanje aangehouden.

De arrestatiegolf wordt gezien als de belangrijkste slag in de strijd tegen de ETA sinds twaalf jaar geleden de toenmalige ETA-top werd gearresteerd. In de actie, waarbij 150 Franse en een tiental Spaanse politieagenten waren betrokken, werden voorts in vier verschillende depots 1.000 kilo explosieven en grote hoeveelheden geld, wapens en documenten in beslag genomen.

De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken, José Antonio Alonso, noemde de slag tegen de ETA ,,historisch''. Zijn Franse collega Dominique de Villepin sprak van ,,daadwerkelijke ommezwaai in de strijd tegen het Baskische terrorisme''.

Nadat eerder dit jaar een belangrijk deel van de logistieke tak van de ETA werd opgerold, is de terreurbeweging volgens Spaanse terreurexperts grotendeels lamgelegd. De afgelopen jaren kreeg de ETA het steeds moeilijker door de efficiëntere samenwerking tussen de Spaanse en Franse politie. Daarnaast moest de beweging steeds vaker een beroep doen op jongere en minder ervaren leden.

De gemeenschappelijke politie-actie heeft volgens de betrokken diensten jaren aan voorbereiding gevergd. De huidige top die nu gearresteerd is bestaat voor een belangrijk deel uit de opvolgers van de ETA-leiding die in 1992 werd opgepakt. Sindsdien zijn 119 doden gevallen bij moordaanslagen van de ETA.

De beweging wordt in totaal voor een kleine duizend doden verantwoordelijk gehouden sinds haar oprichting eind jaren vijftig. De gemeenschappelijke politieactie, waarbij waarnemers van de Spaanse politie aan de Franse arrestatieteams waren toegevoegd, had plaats vanaf zes uur 's ochtends en stond onder leiding van de Franse onderzoeksrechter Laurence Le Vert.

ETA onthoofd: pagina 4